Читај ми!

Др Стефановић хроничним болесницима: Избегавајте „тешке“ куповине и узбрдицу

Докторка Ивана Стефановић из Хитне помоћи саветује хроничне болеснике како да се понашају када је напољу екстремно топло и шта не би требало да раде.

До четвртка ће бити променљиво и нестабилно време, а од четвртка стиже лето и температуре преко 30 степени. Из Хитне помоћи савети како се понашати у екстремним ситуацијама, односно током топлотног таласа.

Др Ивана Стефановић из Хитне помоћи рекла је за РТС да увек треба да се понашамо умерено.

Када су екстремне ситуације сви пацијенти који болују од неке хроничне болести, нарочито кардиоваскуларних болести, треба да избегавају напоре и „тешке куповине“.

„То можда наивно звучи, али када носите тешко у рукама, крв иде у руке, направи се релативна исхемија, може да се направи неке нежељени коронарни догађај. Дакле, не носити ништа тешко, покушајте да избегнете узбрдице, нарочито када је влага и када је јако топло, јер и тада срце ради под повећаним напором“, рекла је др Стефановић. 

Било би паметно да једну станицу пређете аутобусом па да се спустите до куће – што је, како каже, докторка Стефановић, реалан савет за такве пацијенте.

Што се тиче хране, она би требало да буде што лаганија, А ако се знојите, то треба надокнадити, неће бити неочекивано да вам притисак падне, напомиње докторка.

„Треба да разговарате са својим изабраним лекаром, можда и пре топлотног таласа, како да се понашате и који лек можете да смањите“, закључила је докторка Стефановић.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије