Читај ми!

Зашто не треба бацати кору од поморанџе

Корa поморанџе може имати изненађујуће здравствене користи за здравље срца. Иако горка, кора поморанџе која има функцију да заштити унутрашњост плода, могла би да има заштитну улогу и за људски организам.

Зашто не треба бацати кору од поморанџе Зашто не треба бацати кору од поморанџе

Утврђено је да кора поморанџе садржи биоактивно једињење, звано ферулоилпутресцин (FP), које може бити од користи за здравље срца када се једе наранџина кора.

Откриће овог важног једињења у корама поморанџе пријатно је изненадило научнике са Универзитета Флорида и стручњаке у америчком Министарству пољопривреде.

У експериментима, код мишева који су били храњени екстрактом коре поморанџе, богатим једињењем FP, шест недеља заредом – истраживачи су приметили смањење биомаркера у крви повезаних са упалом и кардиоваскуларним обољењима.

Једињење FP је метаболит који је првобитно пронађен у листовима и соку грејпфрута. Иако се појављује и у неким поморанџама, чини се да није присутан у лиметима, лимунима, мандаринама.

Једињење је изазвало велико интересовање последњих година због свог антиоксидативног и антиинфламаторног потенцијала, али још постоји много стручњака који о њему не знају.

„Ово је ново откриће које истиче раније непрепознати здравствени потенцијал ферулоилпутресцина у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести“, каже нутрициолог Ју Ванг са Универзитета Флорида.

Наранџе су једно од најпопуларнијих воћа на свету, које се углавном конзумирају због сока, а горка кора се обично одбацује. Сваке године 32 милиона тона коре поморанџе оде у отпад, иако је она савршено јестива и може бити добра за нас.

Фармери преносе да су приметили да пилићи боље напредују када их хране комадићима поморанџе.

На Флориди, отприлике половина коре од поморанџе у држави даје се стоци, али можда постоји разлог да мало те коре, ипак задржимо за себе.

У поређењу са сочним делом, кора поморанџе садржи импресивну концентрацију витамина, антиоксиданата и лимонена – хемикалије која може имати антиинфламаторна и антиканцерогена својства.

Откривање тога која су биоактивна једињења најважнија за људско здравље и зашто, биће кључна ако научници желе да направе што здравији екстракт коре наранџе.

Када се FP конзумира, чини се да спречава неке специфичне бактерије у цревима да луче нуспроизвод који се зове триметиламин (TMA).

ТМА је повезан са повећаним ризиком од накупљања артеријског плака, срчаних болести, можданог удара, гојазности и дијабетеса типа 2.

Неколико компанија већ жури да направи производ који садржи кору наранџе и који ће бити што једноставнији за примену

Када су мишеви у експериментима на Флориди, храњени екстрактом коре поморанџе који садржи FP, њихови нивои ТМА и ТМАО (даљи продукт ТМА који је штетан за кардиоваскуларни систем) су смањени.

Нејасно је да ли би се исте користи односиле на људе, али су у Министарству пољопривресе САД заинтересовани за тај податак.

Рад Вангове и њених колега омогућио је грант од 500.000 америчких долара од владиног Одељења за истраживање о томе – да ли екстракт коре поморанџе може побољшати здравље нашег дигестивног система и срца.

Кора поморанџе није баш једноставна да се искористи као састојак неког оброка, али ако научници могу да дизајнирају адекватни производ од наранџине коре, она би могла постати популарна кухињска намирница која побољшава здравље.

Неколико компанија већ жури да направи управо такав производ. А недавно су истраживачи открили да се уз само мало коре банане, такав производ може претворити у укусну, хранљиву ужину, пуну антиоксиданса и витамина. Исто важи и за кору манга.

Студија је објављена у часопису Journal of Agricultural and Food Chemistry.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије