Читај ми!

Почиње акција бесплатних превентивних прегледа коже, промене не смемо да игноришемо

У Србији годишње око 650 људи добије меланом. Како би се раку коже, али и другим карциномима стало на пут, Удружење дерматовенеролога Србије, уз подршку Министарства здравља, организује превентивне прегледе коже.

У наредном периоду, у оквиру кампање „Рак је излечив“ коју води РТС, стручњаци ће посетити средине у којима не постоје дерматолошке амбуланте. Кампања ће трајати од јуна до септембра.

Професорка др Даница Тиодоривић, председница Друштва дерматовенеролога Србије каже да су изабрана места где нема дерматолога, или их има мало.

„Видели смо на самом терену и у амбулантама повећану инциденцу карцинома коже, па тако и меланома као најмалигнијег међу њима“, рекла је проф. Тиодоровић, и најавила да ће прегледи бити организовани у Темерину, Сенти, Дреновцу код Шапца, Минићеву поред Књажeвца, Соко бањи, Тополи, Косовској Митровици и у Грачаници.

Прегледи су бесплатни и нема заказивања. Здравствена књижица није потребна.

„Заједнички циљ свих нас је рана дијагностика карцинома коже. У преко 90 одсто случајева и меланом, и остали немеланомски карциноми коже, налазе се на кожи. Значи, доступни су при прегледу. И управо зато смо на овим местима, да би повећали инциденцу ранијег карцинома коже и меланома.

Оподизање свести нашег народа о малигним туморима коже и пре свега о малигним карциномима, чије инциденце бележимо у свакодневном раду све веће, много веће него пре, онда правилно понашање на сунцу, опасност прегоревања од соларијума...“, указала је на циљеве кампање гошћа Дневника.

Истакла је да не треба игнорисати промене и да свака захтева дермоскопски преглед.

Каже да се у последње време јавља више пацијената међу млађима од 30 година. Иначе, додаје, око 80 посто млађих од 30 година јаве се због проблема услед соларијума.

„Рано откривање је најважније, зато што је тада једноставна хируршка интервенција која траје пар минута једини терапијски вид, и Ви завршавате са терапијом, и зато је толика неопходност превентивних прегледа“, објаснила је проф. др Тиодоровић.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије