Нова процедура без реза у лечењу горушице и киле једњака
У Универзитетском клиничком центру Србије, први пут у нашој земљи, а Клиника за дигестивну хирургију је и међу три европска центра, где ће се од данас примењивати нова метода у збрињавању пацијената који имају рефлуксну болест и килу једњака. Такозвана ТИФ процедура без хирургије и без реза доноси олакшање свима који имају хроничну жгаравицу и рефлуксну болест.
„Ми смо пре неких 15 година започели са минимално инвазивном лапараскопском хирургијом и у кратком временском року смо све наше операције на једњаку и желуцу превели на ову врсту хирургије, као најсавременији вид лечења болесника и са бенигним болестима, желудачним килама, отежаним гутањем, али и са карциномима“, каже начелник Одељења за ендоскопску хирургију, професор Александар Симић.
Данас иду и корак даље – уводе сасвим нову технологију.
„То је хирургија без реза кроз уста. Уз специјалне апарате решава се проблем желудачних кила и горушице, од које пати огроман број људи у Србији“, наводи Симић.
За овакав напредак било је потребно да лекари постану прво стручњаци у минимално инвазивној хирургији, јер је ова техника комбинација ендоскопске и минимално инвазивне. Да се Клиника за дигестивну хирургију етаблира у Европи и да наши лекари буди препознати од америчких и европских удружења да су у стању да спроведу овакву врсту процедуре.
Данас у на програму двоје пацијената, мушкарац и жена.
„То су пацијенти који годинама имају проблем рефлуксне болести – када се садржај желуца враћа у једњак. Оно што је код обоје пацијената присутне јесу и оштећења једњака тако да се ми надамо да их нећемо само решити симптома већ и једњак излечити и спречити даља и гора оштећења“, истиче хирург Клинике за дигестивну хирургију УКЦС, др Огњан Скробић.
Предност ове врсте хирургије је у томе да су пацијенти раније, чак и код минимално инвазивне хирургије, имали доста нежељених ефеката.
„Ова процедура не само да решава проблем горушице, већ и пацијенти немају никакве нусефекте. За нас као хирурге је сложенија, али за пацијенте далеко боља“, објашњава Скробић.
Коментари