Читај ми!

Ко сме, а ко не сме да пости – из угла медицине

Почео је Васкршњи пост који ће трајати седам недеља. То је иначе најдужи пост у току године, па су избор и начин исхране веома важни за наше здравље током овог периода, због другачијег режима исхране.

Ко сме, а ко не сме да пости – из угла медицине Ко сме, а ко не сме да пости – из угла медицине

Не треба заборавити да су вируси још у свом најјачем замаху и да је организму неопходна храна која ће му обезбедити јак имунитет, са доста витамина, пре свега витамина Ц. Како сачувати добро здравље и имуни систем током поста, објаснила је нутрициониста Марија Рапајић.

Истакла је да из угла медицине не би требало да посте пацијенти који имају дијабетес мелитус, кардиоваскуларни пацијенти и пацијенти који имају инсуфицијенцију бубрега.

Пост се препоручује код гихта, јер се умањује количина протеина по килограму телесне масе. Потребно је потражити савет лекара како би исхрана била избалансирана, нарочито код пацијената са инсуфицијенцијом бубрега.

На који начин треба постити

„Унапред треба да припремимо оброке за три-четири дана и они треба да буду избалансирани. Треба да имамо житарице од пуног зрна, тонус хлеб, семе бундеве и лана, избалансирано поврће. Треба избећи кување грашка и шаргарепе. Овај пост је јако строг јер се пости на води. Гладни смо јер смо научили на масти и протеине и то је нешто што нам држи ситост. Због тога је важно направити хумус, биљни протеин, који ћемо зачинити белим луком, орашастим плодовима, маслиновим уљем. У овом посту није дозвољена риба", рекла је нутрициониста.

Пост није дијета

"Треба да постимо да бисмо очистили своје мисли и, ако смо религиозни, и да се суздржавамо од недела. За детокс постоје други начини", рекла је нутрициониста.

Благодати поста

"Позитивни ефекти поста виде се после треће недеље, у души смо смирени, очистили смо организам од нездраве хране. У посту можемо да се угојимо и повећамо триглицериде и холестерол, јер не стигнемо да припремимо храну унапред. Онда свратимо до пекаре и унесемо трансмасти и незасићене масне киселине се нагомилавају на крвне судове, а то је проблем.

Ако се придржавамо правилног режима, ујутру житарице, по подне поврће, воће као ужина и хумус у току дана, после три недеље резултат је видљив", нагласила је нутрициониста Марија Рапајић.

петак, 22. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње