„Лоши“ угљени хидрати за доручак чине нас мање привлачним

Ако желите да изгледате лепо ујутру, не би било лоше да пециво од белог брашна и воћни сок замените тостом од интегралног брашна и напитком, најбоље биљним чајем без шећера. Суптилне промене у привлачности лица последица су промена нивоа шећера у крви и инсулина, поручују француски стручњаци.

„Лоши“ угљени хидрати за доручак чине нас мање привлачним „Лоши“ угљени хидрати за доручак чине нас мање привлачним

Резултати истраживања које је спроведено у Француској показали су да су људи који су имали доручак богат рафинисаним угљеним хидратима оцењени као мање привлачни од оних који дан започњу здравијим угљеним хидратима.

Научници са Универзитета у Монпељеу верују да суптилна промена у привлачности лица може бити последица промена новоа шећера у крви и инсулина који могу утицати на изглед коже и имати дугорочни ефекат на полне хормоне.

Изненађујуће јесте, али изборором хране можемо брзо утицати на наш изглед. Ове физиолошке промене могу суптилно да измене црте лица и утичу на перцепцију других“, рекла је др Клер Бертикат, еволуциони биолог и главни аутор студије.

Истраживачи су ангажовали 52 мушкарца и 52 жене старости између 20 и 30 година и насумично им доделили доручак од 500 калорија богат рафинисаним или нерафинисаним угљеним хидратима.

Доручак са рафинисаним угљеним хидратима подразумевао је француски багет направљен од индустријског белог брашна, џема, сока од јабуке или поморанџе, као и чај или кафу са шећером. Код оброка од нерафинисаних угљених хидрата на менију је био хлеб од интегралног брашна са путером и сиром, поморанџа или јабука и чај или кафа без шећера.

Научници су мерили ниво шећера у крви учесника истраживања пре и након јела, а затим су фотографисали учеснике у условима контролисаног осветљења. Фотографије на којима су били портрети учесника затим су прослеђене групама људи чији задатак је био да оцене колико су те особе старе, колико мужевно или женствено изгледају и процене колико су атрактивни.

Исхрана несумњиво утиче на изглед, а тиме и степен привлачности

Француски научници, у раду објављеном у стручном часопису Plos One, тврде да је доручак од рафинисаних угљених хидрата утицао на смањење привлачности лица мушкараца и жена, иако су дугорочни ефекти једења такве хране, сакупљени из упитника које су попуњавали учесници истраживања, били компликованији.

Ефекат варира у зависности од пола и врсте оброка, наглашавајући сложен однос између исхране и привлачности. Наши налази служе као убедљив подсетник на далекосежни утицај избора хране не само на здравље, већ и на особине које имају посебан друштвени значај, као што је привлачност лица“, објаснила је др Бертикат.

Рафинисани угљени хидрати могу да изазову скокове нивоа шећера у крви, које тело покушава да регулише ослобађањем инсулина. Реакција може довести до превеликог пада шећера, стања које се зове хипогликемија, и утиче на проток крви и изглед коже. У студији је само доручак са рафинисаним угљеним хидратима изазвао хипогликемију. 

Дејвид Перет, професор психологије на Универзитету у Сент Ендрузу, који је проучавао знаке здравља на лицу, рекао је да не треба да будемо изненађени што исхрана може да утиче на привлачност. Према Перетовим речима, воће и поврће утичу на већу атрактивност због повећања биљних пигмената званих каротеноиди у кожи док исхрана са високим садржајем шећера може да учини кожу старијом.

Аутори сугеришу да би рафинисани угљени хидрати могли да утичу на проток периферне крви“, рекао је Перет нагласивши да проток крви може веома брзо променити изглед коже. Према његовим речима, утицај се може видети у року од неколико секунди у случају да осећате мучнину када се крв „повуче“ из коже.

Открили смо да већина људи изгледа здравије и привлачније када се на њиховој кожи види да постоји благи пораст кисеоника у крви“, објаснио је Перет. Упитана који савет би дала људима који желе да изгледају најбоље, др Бертикат је рекла: „Знамо да рафинисани угљени хидрати имају негативан утицај на здравље и то је довољан разлог да ограничимо унос такве хране“.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара