Популарни јутарњи напитак, вода са лимуном, може да оштети зубну глеђ

Многи људи сваког јутра пију воду са лимуном. Она је популарна јер помаже код доброг варења, повећава унос витамина Ц, а телу даје свежину. Неки стоматолози упозоравају да овај напитак може да буде штетан за глеђ наших зуба због лимунске киселине.

Популарни јутарњи напитак, вода са лимуном, може да оштети зубну глеђ Популарни јутарњи напитак, вода са лимуном, може да оштети зубну глеђ

По неким истраживањима из 2019. године научници су открили да вода са лимуном може да „успори“ старење, као и да помаже у јачању микробиома црева у нашем организму.

Брига о зубима један је од императива здравља. Правилна јутарња и дневна хигијена зуба је изузетно важна, а то је много више од обичног четкања зуба и чишћења концем два пута дневно. Наравно, не треба изоставити намирнице, па треба пазити шта једемо и пијемо.

Многи људи пију превише чаја и кафе, који остављају тамне мрље на зубима. Међу популарним пићима је и вода са лимуном, која може да буде штетна за орално здравље“, рекао је стоматолог Калед Касем.

Осврћући се на неке од трендова о којима се највише говори у 2023. години, стоматолог Касем је истакао да треба да будемо опрезни када пијемо воду са лимуном која је, иако освежава, такође и веома кисела.

Није изненађујуће да је вода са лимуном и даље популаран тренд јер има много доказаних здравствених предности овог пића. Извор је хидратације и витамина Це, подржава здравље коже, помаже варење и тврди се да убрзава метаболизам. Али она оштећује зубну глеђ“, рекао је Калем.

Лимунов сок је веома кисео и може да нагриза глеђ, па зуби могу да постану подложни оболењу десни. Ако приметите било какве раница у устима, цитрусна пића избаците из дневне рутине, саветује стоматолог.

Постоји компромис

Не морате да се одрекнете воде са лимуном или јаких зуба, уз неколико савета стоматолога.

– пожељно је користити хладну воду са лимуном, јер је топла вода бољи растварач, па киселина од лимуна у топлој води више оштећује глеђ зуба,

– препорука је да се смањи количина лимуновог сока, ефекат је исти,

– користите сламку, јер тако напитак одлази у здрело и нема контакт са зубима. Пожељно је сламку користити и код газираних пића и сокова.

када попијете воду са лимуном, исперите зубе обичном водом. Она нормализује пљувачку, што помаже у реминерализацији глеђи.

уместо воде са лимуновим соком, могу се користити капи етеричног уља лимуна.

зубе оперите тек после сат времена, јер лимунова вода омекшава глеђ, па четкица може да је оштети.

четвртак, 04. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару