Читај ми!

Новогодишње жеље – реални планови су оствариви

Нова година, нова очекивања и нови циљеви. Тако смо још као деца прихватали прелазак из децембра у јануар. Балашевић је певао „можда 1. јануар доноси спас“. Да ли од Нове године, када су жеље у питању, треба да „тражимо“ нешто велико?

Почетак године је период планова, очекивања и нових почетака. Колико смо реални у својим очекивањима објаснио је проф. др Владимир Дилигенски гостујући у Јутарњем програму РТС-а. Како је рекао, сматра да смо постали реалнији али и да смо са зебњом ушли у 2024. годину, због различитих притисака и економских проблема из претходне године.

„Лепо је правити планове, увек је лепо и треба их правити, али је питање колико су они реални. Људски је да добро процените шта можете да урадите. Оно што не можете, ставите у резерву“, рекао је професор Дилигенски.

Истиче да су нам жеље углавном базиране на добром здрављу, јер је то премиса свега. Због тога планови треба да буду реални, а њихово остварење зависи од психолошке снаге сваког појединца.

„Некада су планови лоши и нереални, па се тражи разлог и човек улази у фрустрацију. Неко ко има добре механизме и зна да процени своје планове како треба има и успеха“, рекао је професор.

За Нову годину, 1. јануара и за Божић који је верски празник, људи желе од срца људима боље здравље. То је добра, топла људска прича.

Како правити планове

Потребно је правити планове и људи који су зрели и у процесу индивидуализације постигну прави ниво, те планове и остваре. Они слабији, немају капацитете и одустају од планова. Ту има и негативних ствари које траже добре одбрамбене механизме“, рекао је професор.

Истиче да је тешко изаћи из зоне комфора, јер ако се ми ушушкамо, нема успеха. Увек треба бити на опрезу.

„Кажу људи да је суштина живота стално доводити себе у нова искушења. То је нешто што је благотворно и доноси добре резултате. Неко ко добро размишља уме да направи добре планове, на основу својих капацитета, па су они и оствариви“, истакао је др Дилигенски.

Да ли желимо због других или због себе самих

Највише због себе самих, али су и други укључени у те жеље. Ако је вама добро, добро је и другима. Када неком желите добро увек на уму имате и његову околину. Не можете ви да се осећате добро, а сви други да се осећају лоше. То је лоша жеља и лош план. Зато је важно бити реалан и све је у хармонији“, напоменуо је проф. др Владимир Дилигенски.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару