понедељак, 01.01.2024, 21:30 -> 22:08
Извор: РТС
Аутор: Бранислав Јовичић
Тешко одолевање празничној трпези – шта носи неумереност у храни и пићу
У време новогодишњих и божићних празника у Србији се бележи повећање кардиоваскуларних оболења и срчаних удара. Основни узрок је претеривање у храни и пићу. Зато је највећe питање већине људи – како одолети празничној трпези.
Масно, сласно и страсно – већина тако доживљава празничне дане. Уживање у јелу и пићу једна је од основних карактеристика празника. А где је граница између уживања и претеривања.
А када прођу празници треба санирати последице неумерености. Зато стручњаци упозоравају да за празнике морамо бити умерени и да не смемо превише да мењамо редовне навике.
„Да у то време уносимо намирнице са мањом калоријском вредношћу, да се држимо здравих намирница, као што су воће и поврће, са већим процентом дијетних влакана, интегралне житарице, производи од меса и млека са мањим процентом млечне масти", изјавила је специјалиста хигијене др Татјана Видановић.
Посебно опрезни током празника морају да буду хронични болесници. Њима се препоручује унoс хране са мање масноћа, шећера и соли.
„Јер ове намирнице могу код њих да доведу до повећања крвног притиска, до срчаних тегоба, до поремећаја регулације шећера у крви, а такође се јављају и тегобе везане за органе за варење, а то су мучнина, надутост, болови у стомаку", додала је др Видановић.
Најважније је да у празничне дане не занемарујемо физичку активност. На тај начин ћемо најлакше и најбрже потрошити вишак унетих калорија.
Коментари