Читај ми!

Породилишта су пуна, а да би било још више беба, паровима помаже и вантелесна оплодња

Вест која нам свима измами осмех у новогодишњој ноћи увек је она у којој сазнајемо где се родила прва беба и да ли је дечак или девојчица. До децембра у нашој земљи је рођено око 56.000 беба, а највише у августу. Ове године је рођено нешто више дечака, него девојчица.

Са новом годином нове шансе и жеље за све становнике планете. Неки не одбројавају само последње минуте старе године, већ и исчекивање најлепше вести – из породилишта. А она су, кажу лекари, пуна.

„Тренутно су у породлишту три труднице. Колико ће бити до поноћи не могу сада да вам кажем. Што се тиче претходне године у смислу броја порођаја, ми насатављамо тренд великих бројева. Јесте мало мањи број него претходне годне, у питању је 6725 порођаја и 6.830 беба“, наводи др Александра Петровић из ГАК „Народни фронт“.

„Обично је викендом мало мање порођаја, али имамо већ жена у породилишту, а очекујемо да ће их бити и у првим секундама и минутима нове године. Ми ћемо бити негде на нивоу прошле године, биће нешто мало више дечака, један посто, то је негде педесетак дечака него девојчица“, каже проф. др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство, УКЦС.

По броју беба ове године предњачио је београдски регион, а најмање новорођенчади било је на југу и истоку, према подацима Републичког завода за статистику.

Да би било више беба, паровима који желе да се остваре у улози родитеља помаже и вантелесна оплодња.

„Преко 500 је урађено поступака медицински потпомогнуте оплодње код нас на клиниц. Ту је било и око 170 поступака замрзавања, одмарзавања, зати ембриотрансфера од замрзнутих ембриона. Урадили смо неких 38 поступака криопрезервације код пацијената које имају малигне болести“, додаје професор Стефановић.

„Што се тиче донираног материјала, урађено је 97 процеса, како са донираним сперматозодима, тако и са донираним јајним ћелијама. Како су и те трудноће и даље у току, за сада имамо две рођене бебе“, истиче докторка Петровић.

Да би бебе биле здравије уведен је и обавезни неонатални скрининг на спиналну мишићну атрофију. Од септембра је прегледано више од 17.000 беба, откривена је код три.

„У року од неколико дана терапија је стигла до тих беба.Оне су сада одлично и не показују никакве знакове спиналне мишићне атрофије, као и оне бебе из пилот пројекта, што је важно да кажемо да се те бебе потпуно нормално развијају и да немају ни један симптом болести. Ова трећа бебе је откривена недавно, пре два дана“, истиче Оливера Јововић, председница Удружења „СМА Србија“.

Лав Теодоровић је био прва беба са спиналном мишићном атрофијом која је у Србији примила најскупљу терапију у свету. Четири месеца касније Лав је одлично и напредује – каже његова мама.

„Захвални смо вам свима што сте нам то омогућили и што у Нову годину улазимо спремни и мотивисани за даља освајања. Желимо вам од срца срећне предстојеће празнике, много здравља, мира и љубави!“, поручује Лавова мама, Соња Теодоровић.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије