Читај ми!

Откривен нови узрок дијабетеса типа два

Више од пола милијарди људи широм света пати од дијабетеса типа два, а стручњаци и даље не знају шта изазива поремећај функције инсулина.

Истраживачи Универзитета „Кејс вестерн ризерв“ у САД спровели су молекуларну анализу и закучили зашто инсулин, хормон који одржава ниво шећера у крви стабилним, често губи свој ефекат.

Вођа истраживања је Џонатан Стамлер, познат по открићу процеса С-Нитрозилације којим се азот-оксид претвара у информациони молекул способан да преноси податке између ћелија.

Азот-оксид се производи у скоро свим ћелијским типовима и ткивима и игра кључну улогу у функционисању нервног и имуног система, као и у ширењу крвних судова. Штавише, поремећена С-Нитролизација се у последње време све чешће повезује са бројним здравственим стањима – мултиплом склерозом, Паркинсоновом болешћу, болешћу српастих ћелија и астмом.

Тек недавно, међутим, С-Нитролизација се повезује и са телесним метаболизмом, а Стамлер и његове колеге сматрају да је до сада превиђана улога тог процеса у неким врстама дијабетеса.

Тим је открио нов ензим SCAN (SNO-CoA-assisted nitrosylase) који игра улогу у С-Нитролизацији, а помаже азот-оксиду да се везује за протеине, попут рецептора на инсулину.

Код људи и мишева са отпорношћу на инсулин, активност SCAN се чини да је повећана.

Стамлеров тим је утврдио доказе који указују да тип два дијабетеса покреће превише азот-оксида који се везује за инсулин. Сваки ензим, као што је SCAN, који везује азот-оксид за своје рецепторе може да буде добра мета за будућа истраживања.

Научници се надају да би блокирањем ензима SCAN могли да се пронађу нове врсте лечења за неке типове дијабетеса. Са друге стране, тип један дијабетеса узрокован је простим мањком производње инсулина и за њега би требало тражити другачији приступ.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара