Читај ми!

Од вишка глава итекако боли, прекомерна употреба антибиотика односи милионе живота

Лек који је спасао милионе живота протеклих деценија, велики број болести излечио а неке искоренио, губи на снази због неодговарајуће употребе. Откриће антибиотика представљало је револуцију у медицини, а смртност од инфекција је смањена за чак 50 пута.

Претерана и неадекватна употреба антибиотика један је од највећих здравствених проблема и процењује се да је више од 10 милиона људи угрожено јер неће имати чиме да се лечи.

„То је један од тренутно највећих јавних здравствених проблема и пандемија која тиња већ деценијама. Прекомерна употреба антибиотика била је тема и у УН. Ради се о великом проблему који неће моћи да се заустави ако се сви не ухвате у коштац. Не постоји грана медицине која неће бити погођена“, каже заменица директора Инфективне клинике, Ивана Милошевић.

Нерационална употреба антибиотика, како каже, потенцира антимикробну резистенцију, а са њом најтеже на крај излазе пацијенти на болничком лечењу.

„Сваки боравак у болници носи ризик од болничке инфекције, а управо оне су узроковане нулти резистентним микроорганизмима који су отпорни на различите, малтене на све класе антибиотика. Нажалост, не постоји никаква баријера која спречава да се те инфекције после шире у друштву“, наводи Милошевићева.

Према њеним речима, болнице су генератори мултирезистентних бактерија и других микроорганизама који се лако шире.

Најрањивији су свакако пацијенти на интензивној нези зато што су то пацијенти са бројним венским линијама, катетерима, вештачкој вентилацији…

„Пре свега морамо да апелујемо на људе да никако не узимају антибиотике на своју руку. Према неким истраживањима, до 2050. године ће само од мултирезистентних инфекција умрети 100 милиона људи широм света“, истакла је Милошевићева.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара