Читај ми!

Ако су очи огледало душе, кожа је огледало нашег укупног здравља, али и пажње коју јој посвећујемо

Kако ће нам кожа изгледати и колико ће бити здрава, зависи од стања унутрашњих органа, жлезда с унутрашњим лучењем, стреса. Такође, и од спољашњих фактора, сунца пре свега. Kолико водимо рачуна о кожи, од чега све кожа може да оболи, како је лечимо и каква је улога савремене медицине у томе, посебно ласера, за Јутарњи програм говори др Дејан Терзић, дерматолог.

Кожа је највећи орган и представља право огледало нашег здравља, али и културе неге и хигијенских навика.

Гост Јутарњег програма, дерматолог др Дејан Терзић напомиње да и поред тога што се доста говори о превенцији и нези коже, осим што смо углавном овладали основном хигијеном, још увек нисмо довољно свесни колико је неопходна додатна нега и заштите коже.

„Та додатна нега или та култура неге би још могла да буде на неком већем нивоу. Она подразумева да ми нашу кожу, било да смо млади или стари, морамо свакодневно да негујемо и тиме штитимо и јачамо њену заштитну баријеру. Такође смо сведоци све јаче сунчеве радијације, те обавезна је фотопротекција, упркос заблуде да се то ради само током сунчаних дана и летњих месеци године. Нама је заштита од Сунца потребна, иако смо у континенталној клими, сваког дана целе године“, истиче дерматолог.

Огледало стања организма, али и спољашњих утицаја 

Као што каже да су очи огледало душе, кожа је често огледало стања унутрашњих органа, али и одговор на све спољашње изазове, наглашава др Терзић. Кожа је просто највећи орган који се види, тако да је огледало и унутрашњих и спољашњих фактора.

„Попут свих органа и кожа може да боли од лаких, тешких, средње тешких болести, које се лакше или теже лече. Али, наравно, данас смо сведоци да је све више, на пример, тог малигног меланома кога се сви плашимо, и зато је неопходно да идемо на редовне годишње дермоскопске прегледе“, напомиње дерматолог.

Као и сви органи, кожа може да оболи од бактеријских, вирусних, паразитарних, гљивичних обољења, може имати израслине, бенигне или малигне. Као и сваки други орган.

Примена ласера у дерматологији

Употреба ласера у дерматологији на нашим просторима кренула је почетком века.

„Имао сам среће да будем први лекар који ради ласер у домену дерматологије. Имао сам прилике да радим са многим ласерима, али однедавно радим са једним, да кажем, звездом, и у прилици сам да пружам бројне услуге, било да су из области медицинских индикација, било да су из области подмлађивања и лепоте“, каже др Терзић.

Практично, данас све промене на кожи које се лече на традиционални начин, могу се лечити и ласером, само прецизније, брже и уз бржи опоравак.

„На пример, капиларе смо лечили до сада тако што смо морали иглу да подвучемо под кожу, па раствором или пеном да склерозирамо капилар. Ласер то може да ради врло прецизно, а да се сачува интегритет површине коже. Такође, гљивична обољења, потенцирање раста косе, скидање промена са коже, акне, розацеа, ожиљци....“, наводи гост Јутарњег програма.

Нега коже током зиме

Осим савета да морамо водити рачуна о редовној хигијени, нези и заштити коже од сунца, с обзиром на то да долази зима и да се кожа додатно суши због хладноће и централног грејања, неопходно је да без обзира на животно доба, током зиме свакодневно користимо креме и емулзије које имају доста природних влажећих фактора, наглашава дерматолог др Дејан Терзић на крају гостовања у Јутарњем програму.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару