Читај ми!

Не дозволите да вам због немарности живот буде угрожен, наставља се скрининг анеуризме трбушне аорте

Када се оперише на време анеуризма трбушне аорте, ризик од смрти је један одсто. Када анеуризма пукне, ризик од смрти, чак и уколико успете да дођете до болнице, расте до 30 одсто. Ако се открије на време може се спречити ситуација опасна по живот. У Србији се од понедељка наставља скрининг анеуризме трбушне аорте. Превентивни прегледи ће најпре бити организовани у Крушевцу у понедељак и уторак, а потом и у Новом Пазару, а у наредних месец дана Зајечару и Београду.

Преглед је бесплатан, и безболан, и требало би да га ураде старији од 50 година и мушкарци и жене.

„Ја само да замолим све људе, ја сам прошла тај скриниг, и заиста то је неколико, пар минута, ништа није болно, а можете бити безбедни. Посебно позивам оне који су у породици имали такве пацијенте. И шта тиме избегавате? Избегавате да вам живот буде угрожен, и да због немарности, јер нисте отишли да се прегледате где вам је било омогућено, да постајте хитан случај“, наглашава проф. др Даница Грујичић, министарка здравља

У земљама са великим бројем пушача, каква је и Србија, овај скрининг морао би да буде спроведен у целој земљи, јер је управо пушење главни фактор ризика за настанак једног од најозбиљнијих здравствених стања. Поруку, да забрана пушења и редовни скрининг, мењају статистику, шаље и васкуларни хирург из Велике Британије.

„Скрининг је у Великој Британији почео 2009.године, и у овом тренутку спроводи се у 40 центара широм земље. Код нас сви мушкарци, када напуне 65 година добијају позив за преглед. Преваленца оболевања је смањена на 1,3 одсто, а смртност за 50 одсто. Организовани редовни скрининг се спроводи и у Америци, Аустралији, Новом Зеланду, Данској, Шведској, Немачкој“, наводи др Митал Дерсаи, васкуларни хирург из Велике Британије.

А статистика у Србији упозорава. Само у овој години због пуцања трбушне аорте, у Клиници за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије хитно је оперисано 70 пацијената. Од 1992.године, од када воде евиденцију, било је 1.700 таквих операција.

Ако се анеуризма трбушне аорте оперише код пацијента који је добро испутан, добро припремљен, онда је вероватноћа да се у првих 30 посто оперативних дана деси смртних исход на нашој клиници један одсто. То су показале читаве године уназад испитивања. Међутим, ако се оперише када руптурира, чак и у искусним кућама каква је наша, која има највећу појединачну серију таквих болесника у свету, и ако ту операцију изведу најискунији хирурзи и анестезиолози, на годишњем нивоу од укупног броја таквих болесника, смрност је близу 30 одсто, и нигде у свету није много бољи него код нас“, напомиње проф. др Лазар Давидовић, васкуларни хирург, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Када стање постане хитно, поред већег ризика по живот, постоји и она друга страна медаље, а то је финансијски моменат.

Када оперишете мирно, и када вам дође руптура, на смој операцијије потрошња је за 25 одсто већа. Инфузиони раствори, трансфузија, потпора, продужена хопситализација, и додатна потрошња у интензивној нези. То није неважно за један здравствени систем“, истиче проф. др Душан Костић, директор Клинике за васкуларну хирургију УКЦС.

Зато је важно на време открити све асимптоматске случајеве.

„У оној прошлој пилот кампањи ми смо прегледали четири хиљаде особа, скоро 200 је имало неки облик анеуризматске болести, углавном у почетној форми, Двадесет је упућено на операцију. Они који нису имали болест у почетно фази, они су саветовани да прекину да пуше, провере срце, провере друге крвне судове, да смршају, да се баве физичкомактивношћу и да прате“, наводи др Игор Кончар, васкуларни хирург, координатор скрининга, Клиника за васкуларну хирургију УКЦС.

Пошто је хладнији период године, да грађани не би чекали, организатори скрининга позивају да се закаже преглед.

За Крушевац, где су прегледи у понедељак и уторак од 8 до 15 часова, телефон за заказивање је 037/414-509. У Новом Пазару прегледи су у среду, четвртак и петак, а број телефона за заказивање је 020/ 515- 0230.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара