Читај ми!

Рак је излечив 2: Тумори главе и врата захваљујући икс и гама ножу лече се у Србији

У Србију је крајем октобра 2018. године стигао и почео да ради Икс-нож, а почетком новембра 2015. први пацијенти су добили неопходну помоћ на гама ножу. Пре тога сви они којима је била потребна радиохируршка интервенција на овим апаратима, морали су у иностранство. Гошће серијала Рак је излечив су др Росанда Илић, начелница Неуроонколошког центра у УКЦ Србије, и др Биљана Шеха, начелница Центра за икс нож.

Лесковац је имао аналогни мамограф који се често кварио. Последњи пут пред пандемију коронавируса и од тада су становници Јабланичког округа били без овог важно апарата у борби против рака дојке. На прегледе су морали да иду у друге градове.

Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, у 2021. години 121 жена у Јабланичком округу добиле је дијагнозу рака дојке. Њих 77 у Лесковцу. Интересовање за прегледе на мобилном мамографу који је био смештен испред Дома здравља у Лесковцу од краја јула до 13. септембра, према подацима Института за јавно здравље, прегледано је 1.600 жена.

У Лесковац је недавно стигао најсавременији три-де мамограф, вредан 35 милиона динара.

Такође, када се говори о значају превентивних прегледа и скрининга испред РТС-а у Таковској улици мобилн мамограф ће бити до 2. новембра. Прегледе су недавно обавиле и „Звездине звезде“ и подржале су компанију Рак је излечив.

Тумори главе и врата

У свету су тумори главе и врата пети по учесталости. Могу бити бенигни и малигни, а више о том проблему говоре др Росанда Илић, неурохирург и начелница Неуроонколишког центра УКЦС и др Биљана Шеха, радиолог, начелница центра за икс нож.

„Тумори главе, врата, кичме, јесу чести и код деце и код одраслих. Нажалост, ми их доста виђамо, али заправо у односу на неке друге туморе, нису толико чести, али су изузетно компликовани за лечење. Захтевају мултидисциплинарни приступ. Неурохирургију на првом месту, оперативно лечење, а након тога тимски рад, лечење радиотерапијом, лечење лековима, хемиотерапијом и у новије време циљаном терапијом“, напомиње др Росанда Илић.

Најчешће се ради о примарним туморима мозга, али најчешће пацијенти дођу касно, посебно када су у питању тумори у деловима мозга који су на неки начин „неми“. Када се тумори налазе у моторној или говорној зони, они се врло често и рано дијагностикују, зато штоу раној фази болести дају симптоме, док тумори који се налазе у неким другим регијама дуго буду непримећени, док не достигну велике димензије, додаје докторка.

„Зато што доводе до неких финих испада у функцији, на првом месту у психичкој функцији, у свакодневним активностима, у понашању. Људи постају заборавни, другачије изгледају, а породица то често приписује умору, превеликим обавезама на послу, стресу итд. Тако да овакви пацијенти често дођу са јако великим туморима и знацима повишеног притиска у глави, а то су главобоља, мучнина и повраћање“ напомиње др Илић.

Радиолошкиња др Биљана Шеха наводи да је кроз њихов центар прошло 5.774 пацијента закључно са данашњим даном, и то пацијенти свих узраста и са бенигним и малигним туморима. Међутим, велики број пацијената долази са метастазама.

„Имамо највећи број пацијената, наравно, са метастазама. Метастазе се могу наћи било где у телу и све локације су код нас, нажалост, третиране. Имали смо неуобичајену серију пацијената са метастазама у оку. То нам је било заиста изненађење. Имали смо пацијенте који су имали чак метастазе испод нокта од карцинома бубрега. Тако да смо имали заиста и неколико нетипичних локализација као што је, рецимо, пета од карцинома бешике“, истиче др Шеха.

Шта је променио икс нож

Захваљујући икс ножу, како наводи др Шеха, већ постоји известан број пацијената којима је сигурно продужен живот управо захваљујући овој хируршкој справи. На пример, један од пацијената са метастазама на мозгу који је третиран јануара 2019, затим пацијенткиња са променама на плућима, такође, сигурно не би преживели без ове интервенције.

Раније су пацијенти упућивани у иностранство на лечење гама ножем. Икс нож и гама нож помажу пацијентима код којих није могуће извести класичну операцију, а до сада је 5.064 пацијента третирано гама ножем.

„Прва пацијенткиња третирана на гама ножу дан-данас је добро и без неуролошког дефицита, а са метастазама у глави“, истиче радиолог др Биљана Шеха.

На гама ножу се третира само глава и индикација је тумор до три и по центиметра. Код икс ножа третирају се тумори у глави од четири и по центиметара и од пет до максимално седам у другим деловима тела.

Докторка Росанда Илић наглашава да када су у питању тумори Неуроонколошки центар УКЦС-а прати светске трендове.

„Радимо операције у будном стању, код тумора који су у говорној зони. Радимо операције уз примену неуромониторинга код тумора који су у близини делова мозга који контролишу покрете, или у близини нерава који контролишу покрете. Такође, радимо минимално инвазивне процедуре, ендоскопске процедуре, ендоскопске биопсије тумора. Имамо јако добро развијену ту трансфеноидалну ендоскопску неурохирургију, која је заправо један минимално инвазивни приступ, најчешће намењене операције пацијената са туморима хипофизе. Такође, код пацијената којима је то неопходно, можемо да радимо биопсију, стереотаксичну, са рамом и без рама. Значи, имамо најсавременију апаратуру, неуронавигацију, ендоскопију и тако даље“, наглашава др Росанда Илић, начелница Неуроонколошког центра УКЦ Србије.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара