Читај ми!

Рак је излечив: До потомства је могуће доћи и поред малигних болести

Малигне болести погађају све млађе особе, и мушкарце и жене, који су и радно активни и у репродуктивном периоду, и желе да буду родитељи. У оквиру серијала РТС-а „Рак је излечив 2“ откривамо где може да се потражи помоћ за добијање потомства уз борбу против малигних болести.

Рак је излечив: До потомства је могуће доћи и поред малигних болести Рак је излечив: До потомства је могуће доћи и поред малигних болести

У току је 18. Међународни конгрес гинекологије и опстетричара Србије, Црне Горе и Републике Српске. У оквиру конгреса обележава се век постојања Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничног центра Србије.

За 100 година постојања у клиници у Вишеградској рођено је милион и шездесет хиљада беба.

У овој установи ради Национални центар за онкофертилитет. Начелница овог центра, професор доктор Катарина Јеремић Стефановић за серијал „Рак је излечив 2“ говори о начинима очувања репродукције у случају малигних болести.

Центар за онкофертилитет на Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра функционише већ неколико година, а референтан је у последње две године. Више стотина пацијенткиња је за последњих десетак година прошло кроз клинику, кроз различита саветовалишта за онкофертилитет, за психоонкологију, кроз конзилијуме.

„Углавном и поред тога што је рак излечив и што данас се у мањем или већем броју случајева он може превенирати, ипак је инциденца обољевања од карцинома релативно висока и погађа млађи свет, односно младе, како мушкарце, тако и жене, који још нису остварили или нису комплетирали своју репродукцију“, истакла је професорка Јеремић Стефановић.

Према њеним речима, пацијенткиње се најпре јављају у саветовалишта за онкофертилитет, а затим се спремају одлуке где се касније пацијенткиње приказују мултидисциплинарном Конзилијуму за канцер и хуману репродукцију, где учествује већи тим специјалиста.

Сходно томе о ком типу тумора је реч, а пацијенткиња треба да се лечи или уколико је присутан тумор у трудноћи, онда се мултидисциплинарно у договору са пацијентом приступа начину лечења и начину очувања репродукције истовремено или о начину лечења и уколико је то могуће очувању трудноће. Дакле, иде се мултидисциплинарно, тимски и све у договору са пацијентом“, објашњава др Јеремић Стефановић.

Функционишу многобројна саветовалишта, између осталог, Саветовалиште за онкофертилитет, Саветовалиште за вантелесну оплодњу, ендокринолошка саветовалишта, где се пацијенти на клинику јављају или из домова здравља, из приватних ординација, из региона, из целе Србије.

Циљ: очувати потомство и репродукцију, а излечити малигну болест

Једно од најчешћих питања које стручни тим Националног центра за онкофертилитет добија је како може да се очува потомство, а да се излечи малигна болест.

Углавном (пацијенти) долазе пре почетка лечења. Један известан број се јавља и након лечења, па се бира метода, рецимо, уколико је смањена резерва јајника, како да остану у другом стању, захваљујући методама вантелесне оплодње“, каже профсорка Јеремић Стефановић.

Национални центар је намењен и мушкарцима и женама. Држава финансира очување репродуктивног материјала, то јест замрзавање репродуктивних ћелија до 40 година код свих оних који су оболели од малигних болести.

Могуће је то радити за јајне ћелије, сперматозоиде, такође, ембриони се забрзавају. Експериментална метода у свету је да се замрзавају и делови ткива јајника и тестиса“, наводи гошћа РТС-а.

Уз малигнитет свака трудноћа је високоризична

Планирање и вођење трудноће у случају малигне болести је мултидисциплинарно и врло је важно да се пацијенткиње јаве стручњацима јер је реч о трудноћама високог ризика.

Одлуке се, наглашава професорка Катарина Јеремић Стефановић, доносе првенствено у циљу очувања здравља жене.

Императив је очувати здравље жене, уколико је то могуће, наравно, а углавном је могуће не угрозити плод и сачувати репродуктивну функцију. У већини случајева је то могуће, осим код неких агресивних метастатских болести или када је практично болест дијагностикована на самом почетку трудноће, па је одлука жене да жели да је прекине“, објашњава др Јеремић Стефановић.

Женама и мушкарцима који желе да се остваре као родитељи, а боре се са неком малигном болешћу начелница Националног центра за онкофертилитет поручује да никада не одустају, да увек има решења и да је за све што је потребно клиника у Вишеградској отворена дан и ноћ.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара