Читај ми!

Превентивни прегледи штитасте жлезде током викенда широм Србије

Овог викенда, у здравственим установама широм Србије биће организовани превентивни прегледи штитне жлезде. За преглед није потребно заказивање, а пацијенти ће бити примани између 8 и 16 часова.

Превентивни прегледи штитне жлезде, овог викенда, подразумеваће ултразвук штитне жлезде и одређивање нивоа хормона штитне жлезде.

Професор Милош Жарковић, ендокринолог из Универзитетског клиничког центра Србије истиче да су то две кључне анализе.

Ултразвук служи да се види структура жлезде, а чворови штитне жлезде, нодуси како их ми зовемо, су једна од најчешћих патологија код људи. Не волим баш да кажем патологије јер то има 50 одсто људи и учестало се повећава са старењем. Ипак пет одсто могу да буду карциноми, тако да је тај преглед врло значајан. С друге стране, функција штитне жлезде нас на неки начин одређује. Мозак ради на хормоне штитасте жлезде, она много утиче на метаболизам, тако да је битно на време установити ако постоје поремећаји“, истакао је професор Жарковић.

Савет стручњака је да никако не смемо да игноришемо симптоме хипертиреозе, значи појачан рад, убрзан рад срца, губитак на тежини, презнојавање, нервозу.

С друге стране, симптоме хипотиреозе теже је уочити, они су на неки начин подмукли.

У почетку се то све преклапа са обичним стварима, заборавност итд. Касније настаје осетљивост на хладноћу, подбулост, ментална успореност. На крају то је и једно и друго. И хипотиреоза може летално да се заврши ако се не лечи“, објашњава професор Жарковић.

Прогнозе су одличне уколико се поремећаји открију на време и уколико се проблем лечи.

Само је потребно открити на време. Особе које имају хипотиреозу у принципу имају нормалан живот. Особе које имају хипертиреозу морамо да излечимо. Ако неко има неку другу болест, као што је струма или карцином штитне жлезде, то се такође врло успешно лечи“, наводи др Жарковић.

Према његовим речима, Клиника за ендокринологију има све више пацијената, као што је случај и код других аутоимуних болести.

Болести штитне жлезде су првенствено женске болести. Међутим, сад имамо све више и више мушкараца, све више и више тешких форми и, нажалост, све више и више младих особа које обољевају од болести штитне жлезде“, указао је професор Жарковић.

Тешко је рећи шта је довело до тога, али фактори околине сигурно утичу.

Две ствари јако утичу на болести штитне жлезде, а то је гојазност и реметитељи. Ендокрини реметитељи и фактори спољашње средине“, истакао је ендокринолог.

На најновијем апарату за дијагностику прегледано је преко хиљаду пацијената. То је много олакшало дијагностику и побољшало квалитет дијагностике. Такође, како каже др Жарковић пацијентимаовај апарат доноси сигурност.

Болести штитне жлезде могу се спречити адекватном јодизацијом. Србија је једна од европских земаља која има адекватну јодизацију. Важан је и унос селена, а треба проверавати и ниво гвожђа и витамина Д.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара