Месец је борбе против рака дојке, али не заборавите да је канцер опака болест која погађа све органе

У наставку још једном доносимо све најзначајније информације о неопходности редовних прегледа за рано откривање рака дојке. Октобар је Међународни месец борбе против карцинома дојке, малигне болести која погађа највише жена и у Србији и у свету. Следи серијал „Рак је излечив“.

У свету годишње више од 600.000 жена умре од рака дојке. У Србији годишње оболи 4.600 жена, а битку са опаком болешћу изгуби 1.700. У оквиру кампање „Рак је излечив“ почели су прегледи на мобилном мамографу, а термини за прву недељу већ су попуњени.

„Интересовање за преглед у мобилном мамографу је велико, а преглед се препоручује свим женама од 45 до 69 година које претходне две године нису радиле мамографију, којом се уочавају евентуалне промене у ткиву дојке. Оваквим прегледом ризик се на време утврђује и жена се упућује на даље лечење“, истиче директорка Института „Батут“ проф. др Верица Јовановић.

Према њеним речима, велико интересовање за преглед је добар знак да се у протеклих неколико година подигла свест и формирали бољи ставови. Примера ради, 2019. било је три пута веће интересовање жена за мамографски преглед него 2013. године.

„Јако је важно истаћи да је мамографија преглед за жене од 45 до 69 година. Када су у питању млађе жене, њих упућујемо на ултразвучни преглед и све прегледе могу да обаве у свом дому здравља, у служби за радиологију. За преглед у мобилном мамографу потребно је понети неки од личних докумената, резултати стижу за три до четири недеље, а свака жена се појединачно обавештава о резултатима“, наводи проф. др Верица Јовановић.

Симпозијум колопроктолога у Београду

Карцином дебелог црева један је од најчешћих карцинома. Само 2020. године у свету је оболело око 1.900.000 људи, а преминуло је око 930.000. О новинама у овој области, између осталог говориће стручњаци на Симпозијуму колопроктолога.

„На овом скупу прилику ће имати и своје сесије од експерата па до најмлађих хирурга. Експерти ће имати задатак да нам дају одговоре на недовољно дефинисана питања, а млади да по први пут прикажу своје резултате, што је велико искуство“, каже декан Медицинског факултета у Београду проф. др Лазар Давидовић.

„Оно што се дешава код нас је да смо апсолутно у савременим токовима и хируршког и онколошког лечења колоректалног карцинома, тако да су резултати обећавајући“, истиче директор Прве хируршке клинике, проф. др Велимир Марковић.

Скуп је организован у част преминулог академика доктора Зорана Кривокапића.

„Морамо бити срећни да смо живели са њим, да смо делили професионалне моменте са Зораном Кривокапићем и да смо имали тако сјајног човека“, навела је министарка здравља проф. др Даница Грујичић.

„Професор Зоран Кривокапић је био једно од најзвучнијих имена колоректалне хирургије. Овај скуп је начин да славимо његов живот и све оно што нам је оставио“, каже хирург Џон Николс.

Рак јетре – један од најсмртоноснијих

Октобар је месец подизања свести о раку јетре. Само у Европи сваке године оболи више од 87.000 људи, а премине око 78.000.

Какви су подаци за нашу земљу и шта га изазива, Ивана Божовић разговарала је са Иваном Драгојевић из Удружења пацијената са болестима јетре и др Виолетом Ракић са Института „Батут“.

субота, 06. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару