Читај ми!

Кожа памти сваки минут проведен на сунцу – превентивним прегледима против меланома

Из године у годину стручњаци упозоравају да у Србији годишње око 650 људи добије меланом, најсмртоноснији рак коже. Како би се том, али и другим карциномима коже стало на пут Удружење дерматовенеролога Србије организује превентивне прегледе. У оквиру кампање „Рак је излечив“ коју води РТС, посетиће свако место у Србији које нема дерматолога и организовати превентивне прегледе.

Без чекања, упута и књижице. За превентивни преглед коже потребна је само добра воља.

„Овог петка кренућемо са бесплатним дермоскопским прегледима у амбулантама Зрењанина и то сеоска амбуланта Банатског Деспотовца, Лазарево. Да би у суботу 9. септембра бесплатни прегледи били обављени у сеоским амбулантама надомак Кикинде, 15. септембра у сеоским амбулантама Митровачког Фрушкогорја и 16. септембра бићемо у Србобрану где нема дерматолога“, најавила је проф. др Даница Тиодоровић, председница Удружења дерматовенеролога Србије.

„Прошле године је у Сремској Митровици је спроведен овај програм у четири највеће сеоске амбуланте. Одзив је био велики, неколико стотина пацијената је прегледано, од тога је десетина пацијената код којих су уочене промене, прослеђена на даља лечења“, објашњава Петар Самарџић, заменик градоначелнице Сремске Митровице.

Са прегледима настављају.

„Удружење дерматовенеролога Србије уз подршку Министраства здравља и РТС-а са пројектом Рак је излечив наставиће са бесплатним дермоскопским прегледима у регијама угрожене популације, као и где нема дерматолога“, истакла је проф. Тиодоровић.

Последњих година у ординацијама је све више младих. Зато дерматолози поручују да се мора деловати превентивно, а то у пракси значи едукација од детињства и редовни прегледи коже.

„Спорт јесте веома важан, али је само играчка којом деци дајемо сазревање одосно одрастање, да постану здрави и прави. И уколико им организујемо простор у којем ће они радити, развијати се на најбољи могући начин, онда из различитих апсеката могу добити сазнања и један од аспеката осим прегледа јесте и едукација“, каже Владимир Грбић.

„Нажалост, иако напредује лечење меланома, имамо све више и више оболелих. То је зато што упркост апелима и лекара и нас из удружења, људи и даље иду у соларијум и сунчају се“, нагласила је Ива Савић из Удружења пацијената оболелих од меланома.

Било да је сунце или киша у наредним месецима кожу морамо заштитити, јер истраживања показују да она памти сваки минут проведен на сунцу.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара