Читај ми!

Храном против стреса – здравље црева повезано је са мозгом и нервним системом

Брз темпо живота и круг бескрајних обавеза, трчање за зарадом, прековремени рад, породичне обавезе… списак дневних обавеза поприлично је дуг. Како расте број наших обавеза тако наше тело трпи све више стреса, који није увек лако препознати.

Храном против стреса – здравље црева повезано је са мозгом и нервним системом Храном против стреса – здравље црева повезано је са мозгом и нервним системом

Хронични стрес и анксиозност наш организам „нападају“ и негативно утичу на целокупно стање организма. Стрес се одражава на физичко и ментално здравље.

Борба са обавезама, дневним рутинама није лака, али стручњаци наводе да никада не треба да заборавимо да бринемо о себи.

Као последица акумулираног стреса у нашем организму често имамо појачан апетит, а порције су нам из дана у дан све веће. Често су и оброци чешћи и слађи.

Стручњаци истичу да исхрана под стресом не мора увек да буде „лоша“. Понекад нам тело даје сигнале шта му недостаје, или чега има у вишку. Када конзумирате превише хране због стреса, када непрестано једете a у храни тражите утеху – то је ‘стресна исхрана’“, поручују стручњаци.

„Стресна исхрана“ је процес у коме тело тражи већу количину хране због повећања кортизола, хормона стреса.

Кортизол изазива жудњу за слатком и сланом храном. Када сте под стресом, тело ослобађа кортизол, који покреће ослобађање глукозе. Све ово је последица одговора нашег тела“, истакла је др Мастела која се бави проблемима исхране на универзитетској клиници у САД.

Исхрана под стресом утиче на наш мозак и тело. Према новим истраживањима, храна коју видимо на тањиру, може да нам „смањи“ стрес.

Кључни део слагалице хране и расположења је цревни микробиом

Како је навео др Јан Смит, стручњак за болести црева, здравље наших црева повезано је са мозгом и нервним системом, а самим тим и способношћу тела да управља стресом.

"Веза између анксиозности и црева је веома сложена. Узнемиреност или анксиозност могу да покрену наш имуни систем да шаље сигнале за разбијање слузокоже црева.Неуравнотежена или оштећена црева, тада реагују на стрес у нашем организму. Тако могу настати оштећења црева и дигестивног тракта, а све то је кружни процес који се дешава у нашем телу“, навео је др Смит.

Истраживање је показало да сви путеви воде до здравља нашег цревног микробиома и наше здравље пробавног тракта често зависи од тога.

Микроби који живе у нашим цревима блиско су повезани с нашим расположењем, нашим метаболизмом, имунолошком функцијом, пробавом, хормонима, упалом па чак и са експресијом гена.

Најефикаснији начин да превазиђете своје цревне бактерије је да одаберете добру храну за њих, ону која прија телу. Препорука је много свеже хране.

Најбоље намирнице за ублажавање стреса које стручњаци препоручују за добар рад пробавног тракта, менталног здравља и општег стања организма су лосос и други немасни протеини богати омега-3 масним киселинама, воће, посебно бобичасто, јаја, ораси, наранџе, пилетина, тамна чоколада…

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару