Читај ми!

Како се изборити са водом у уху

Вода у уху на први поглед мали проблем, али за оне који га имају и те како је велики. Зашто настаје и како да нам овог лета не упропасти дуго очекивани одмор, објашњава проф. др Иван Баљошевић, оториноларинголог Института за мајку и дете.

Како се изборити са водом у уху Како се изборити са водом у уху

Вода у уху је проблем везан за инфекцију спољашњег уха, напомиње проф. др Баљошевић, али мада је распут и већина деце је отпутовала или се спрема за пут, и даље је повећан број пацијената који се најчешће жале управо на болове и инфекције спољашњег ува.

„Болест је везана углавном за купање у неким прљавим водама и почиње са некарактеристичним симптомима као што је осећај свраба, гребања и неке благе пуноће ува. Међутим, већ после 24 сата симптоми јако брзо напредују и долази до јаког интензивног бола у уву који се шири на доњу вилицу, тако да деца и одрасли пацијенти не могу да отворе уста. Управо тај интензиван бол је оно што их доводи код лекара“, наглашава доктор.

Поред тога, веома брзо долази до отока локалних лимфних жлезда које се налазе испод ува и праћено је високом температуром, малаксалошћу и свим симптомима који угрожавају и ометају опште стање пацијента. Потребно је обратити се лекару у року од два три дана, а уколико то не учинимо последице могу бити јако лоше, напомиње др Баљошевић, јер болест сама неће проћи, с обзиром на то да се у 90 одсто случајева ради о бактеријској инфекцији.

„То су те јако инвазивне бактерије које живе у тим пливајућим водама и могу да изазову, оток целог врата, инфекцију врата, флегмону врата и чиреве и компликације о којима боље да не причамо“, напомиње саговорник Иване Божовић.

Превентива

Постоји одређени број препарата на тржишту који могу превентивно да се дају како бисмо спречили развој упале уха. То су углавном препарати на бази маслиновог уља или на бази бадемовог уља, које треба укапати пре него што одемо на базен или на плажу.

Чепићи за уши нису погодни због тога што, напомиње професорм јер не могу потпуно и херметички да затворе ушну шкољку и ушни канал и често испадну у току пливања, нарочито ако је дете активно, темпераментно, немирно, као што је већина деце.

Како се носити са инфекцијом уха на годишњем одмору

Све инфекције ува у 90 одсто случајева су бактеријске. У свега 10 одсто случајева су у питању гљивичне инфекције, и то углавном код оних који су летовали на неким ексклузивним дестинацијама као што су Малдиви, Кариби и слично, где због високих температура и велике влажности живи велики број гљивица на које наш организам није навикао.

„Оно што ми видимо код пацијената који долазе из Турске, Египта, Грчке или нашег приморја, црногорског, то су управо те бактеријске инфекције. Оне се искључиво лече антибиотским капима. Значи не треба узимати антибиотике на своју руку, али било би лепо да имамо те неке антибиотске капи за уши као неку прву помоћ коју бисмо могли да дамо“, напомиње оториноларинголог.

Како да се ослободимо воде у уху

Доктор Баљошевић саветује да је најбоље у ухо укапавати тропроцентни хидроген. Он је најбољи антисептик који смањује оток у уху и уклања ушну маст.

„У нашем ушном каналу који је код одраслих дужине око четири и по центиметра, а код деце око два и по, постоји нормално стварање церумена или ушне масти која представља један заштитни слој ува од инфекције. Чачкањем ува штапићима ми уклањамо ту природну заштиту и стварамо погодно тло за развој инфекција“, наглашава професор.

Купајте се на провереним купалиштима

Проверена купалишта су она где се обавља одређена контрола воде. На пример, то су сви базени и одређена јавна купалишта као што је на примјер Ада Циганлија.

Међутим, нека дивља купалишта, дивље плаже на којима се не врши контрола воде, нажалост представљају погодно тло за развој инфекције.

Притисак у ушима током путовања

Притисак у ушима који некада може бити и болан назива се баротраума која настаје због промена притиска и уколико постоји нека инфекција у носу, односно запушеност носа која ће спречити пролаз кроз Еустахијеву тубу која повезује нос и ухо, може доћи до бола.

„Приликом полетања или слетања авиона ми осећамо одређену промену притиска у ушима, односно, одређену заглунолост. Ако имате неки проблем у носу и не дишете добро у ризику сте да добијете баротрауму која се манифестује изузетно јаким болом, изливањем сукрвичавог секрета у уво и некад пуцањем бубне опне“, објашњава доктор.

Зато ко има ове проблеме требало би пре лета да узме неки слани раствор или неке деконгестивне капи за ност које се користе током прехладе. Такође, није лоше жвакати жваку, јер жвакање отвара Еустахијеву тубу и тера нас да вршимо вентилацију свог уха“, саветује проф. др Иван Баљошевић, оториноларинголог Института за мајку и дете. 

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару