Читај ми!

Комарци су ове године поранили, кућни преносе вирус Западног Нила, а речни само нервирају

Сезона комараца почела је раније него што смо навикли. Прво су се појавиле женке кућних комараца које су презимиле, а онда и шумски комарци. Колико кише погодују комарцима, има комараца заражених вирусом Западног Нила? Зашто у Европи страхују од азијског комарца? И, да ли је истина, да су комарци најопаснија створења на свету, јер убијају милион људи годишње преко болести које преносе?

Тачно је да су се комарци ове године појавили раније. Бројност комараца зависи од водостаја великих река, пре свега Дунава, као и температура. Ове године је било хладније пролеће, што не погодује развићу кућних комарца, па ће њихова бројност расти до краја јуна месеца. Можемо да очекујемо и пораст броја речних комараца. Речни комарци не преносе заразне болести, они нас само узнемиравају. Кућни комарци су преносиоци вируса Западног Нила“, истакао је професор.

Истиче да око 80 одсто људи не примети симптоме грознице Западног Нила. На годишњем нивоу има око десетак смртних случајева. И азијски тиграсти комарци преносе различита обољења.

Најбоља заштита је мрежа, као и посуде са водом које су извори жаришта комараца које треба сузбијати на еколошки прихватљив начин. Инсекте привлаче јаки мириси“, истакао је професор Жељко Томановић са Биолошког факултета, дописни члан Српске академије наука и уметности.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво