Читај ми!

Колико су електронске цигарете штетне по здравље

Електронске цигарете популарна су замена за класичне, оне се користе свуда, па и у затвореним просторијама. О штетности пушења говори се годинама уназад, и оно се доводи у везу са настанком различитих карцинома, као и многих других болести, али се мало зна о томе како електронске цигарете утичу на здравље.

Дилеме у вези са тим разјаснила је проф. др Светлана Станишић, доктор физичке хемије. Да ли испарења из електронских цигарета могу лоше утицати на особу која није пушач, већ је само у непосредној близини?

"Дефинитивно свако ко је изложен дуванском диму, свему осим чистог ваздуха, све остало може да утиче на наше здравље, па и електронске цигарете. Проблем је у томе што су оне за сада нису довољно регулисане и њихова употреба није довољно регулисана. Користе се интензивно од десет до петнаест година уназад, огроман је број брендова и врло је нерегулисан састав. Знамо основно што улази у  састав уљаног матрикса којим се пуни та цигарета, то је неколико основних састојака, остало доста варира и може да има разне ефекте на здравље.", рекла је проф. др Светлана Станишић, доктор физичке хемије. 

Да ли су ове цигарете средство за одвикавање од класичних цигарета и пушења?

"Доста стручњака има контрадикторне ставове. Никотин који изазива зависност налази се и у електронским цигаретама и ми смо зависни од дувана на два начина - психички и физички. Физичку зависност изазива никотин, а психичка зависност је потреба да нешто држите у рукама или да запалите цигару.", каже проф. др Станишић. 

"Проблем је што електронске цигарете, због начина на који се користе, још брже ослобађају никотин, осносно никотин брже доспева у крвоток због чега ефекат може бити и јачи. Ту се налазе и неке канцерогене материје, као што су формалдехид и ацеталдехид.", напомиње проф. др Светлана Станишић и додаје да иако нису добре за здравље, електронске цигарете ипак су мање штетне од обичних цигарета. 

Штетне материје које се могу унети коришћењем цигарета:

- КАТРАН - БУТАН 
- УГЉЕН-МОНОКСИД - ФЕНОЛИ
- АЦЕТОН - КАДМИЈУМ
- АМОНИЈАК - ПОЛОНИЈУМ
- АРСЕН - УРЕТАН
- ФОРМАЛДЕХИД

Штетне материје које се могу унети коришћењем електронске цигарете:

- ДИАЦЕТИЛ - АКРОЛЕИН
- БЕНЗЕН - НИТРОЗАМИНИ
- ТОЛУЕН - ТЕШКИ МЕТАЛИ
- АЦЕТОН - ТХЦ

Штетне материје које се могу унети коришћењем наргиле:

- НИТРОЗАМИНИ - БЕНЗЕН
- ФОРМАЛДЕХИД - УГЉЕН-МОНОКСИД
- АКРОЛЕИН - АНТРАЦЕН
- АЦЕТАЛДЕХИД - ТЕШКИ МЕТАЛИ

"Електронске цигарете имају у већој концетрацији угљен-моноксид, а посебно у већој концетрацији имају га наргиле, због чега могу некада да доведу до тровања угљен-моноксидом.", напоменула је докторка Станишић и објаснила због чега труднице не би смеле да пуше: 

"Угљен-моноксид онемогућава допремање кисеоника у наша ткива, што значи да цео организам трпи. Због тога се каже да труднице које пуше добијају децу са мањом телесном масом, таква беба је слабије развијена јер је добијала мање кисеоника и енергије за раст и развој."

Забележени су случајеви "попкорн синдром плућа"

Проф. др Станишић каже да неки произвођачи електорнских цигарета додају диацетил како би побољшали укус, а овај састојак може оштетити плућа: "То је ожиљно промењено плућно ткиво, оштећење плућа које изазива диацетил. Зове се попкорн синдром, јер се раније јављао код особа које су радиле у индустрији кокица.  Диацетил се додаје и кокицама за побољшање укуса.", каже проф. др Светлана Станишић, доктор физичке хемије. 

"Витамин Е који се некад додаје, показало се да може да доведе до симптома који личе на пнеумонију, тако може доћи до запаљења плућа. ", каже докторка Станишић и истиче да је овај витамин здрав када је једе, али не када се удише .

Најгоре су наргиле

"Канцерогени састојци су: формалдехид, акролеин, тешки метали, нитрозамини, само што је у мањим концетрацијама него у обичним цигаретама. Најгоре су наргиле, горе од класичних цигарета. Унутра се налази угаљ који сагорева, тај дим од угља се меша са димом од дувана и то све пролази кроз воду. Људи мисле да вода филтрира, али она само расхлађује. Наргила, у зависности која је материја, има десет пута више угљен-моноксида него класичне цигарете. Количина олова  је као да сте попушили тридесет цигарета, а и других формалдехида седамдесет цигарета.", нагласила је проф. др Светлана Станишић, доктор физичке хемије. 

Докторка Светлана Станишић: "Ако неко конзумира наргилу неколико пута месечно, за мање годину дана ће развити зависност од никотина."

Да ли је више штетних материја у кратким цигаретама које се пуше уз помоћ апарата или у електронским цигаретама?

"Више је штетних материја у кратким цигаретама. Најгоре су наргиле, затим цигарете, па кратке цигарете, па електронске цигарете.", рекла је проф. др Светлана Станишић, доктор физичке хемије.

 Докторка Станишић је напоменила да у свету око милијарда људи користи цигарете, а да је број људи који користе електронске цигарете, и друге варијате цигарета, од двеста до петсто милиона."

Пушење може узроковати карциноме:

- ПЛУЋА - ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА
- БЕШИКЕ - ЈЕТРЕ
- КРВИ - ПАНКРЕАСА
- ГРЛА - ЖЕЛУЦА
- БУБРЕГА
- ЈЕТРЕ ...

Болести плућа:

- ЕМФИЗЕМ
- АСТМА
- ХРОНИЧНИ БРОНХИТИС 
- ХРОНИЧНА ОПСТРУКТИВНА БОЛЕСТ ПЛУЋА

Кардиобаскуларне болести:

- АТЕРОСКЛЕРОЗА
- ХИПЕРТЕНЗИЈА
- СРЧАНИ УДАР
- МОЖДАНИ УДАР

Друге болести:

- ЖИР НА ЖЕЛУЦУ И ДВАНАЕСТОПАЛАЧНОМ ЦРЕВУ 
- ПРОБЛЕМИ СА ПЛОДНОШЋУ И ПОТЕНЦИЈОМ
- ПРЕРАНИ УЛАЗАК У МЕНОПАУЗУ
- ПАРОДОНТОПАТИЈА 
- РАЗВОЈ ОСТЕОПОРОЗЕ

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару