Читај ми!

Преглед од два минута који може да спаси живот – скрининг анеуризме трбушне аорте

У Србији је у току пилот пројекат раног откривања трбушне анеуризме. Прегледи су обављени у неколико градова широм Србије. Васкуларни хирург, др Игор Кончар из Универзитетског клиничког центра Србије за Дневник говори ко би морао да дође на овај преглед и зашто је важно на време открити анеуризму трбушне аорте.

Мобилна ординација за скрининг данас се налази у Лесковцу и већ је прихављено више од три стотине грађана, наводи др Кончар. Сутра ће се прегледи обављати у кругу Клиничко болничког центра Бежанијска коса, а после тога, два дана у Универзитетском клиничком центру Србије.

„Ова кампања има за циљ да подигне свест људи о постојању анеуризме и опасностима које она носи, као и да се види како на једноставан начин можемо да откријемо њено постојање. То је ултразвучни преглед који траје око два минута. Ми смо током претходних дана успевали да прегледамо између 300 и 600 особа. Позвали смо све старије од 50 година“, напомиње др Игор Кончар.

Гост Дневника истиче да највећи ризик имају мушкарци, пушачи, старији од 65 година, али је одлучено да се прошире индикације јер је установљено да и остале категорије становништва оболевају од анеуризматских болести.

За преглед није потребна нека посебна припрема, мада је за ултразвучни преглед препорука да се пре тога не једе. Међутим, пошто је интересовање за прегледе велико и да се дуго чека у редовима, доктор не саветује да пацијенти долазе гладни, јер се трбушна аорта релативно лако уочава.

До сада је прегледано две и по хиљаде заинтересованих грађана и откривено је око сто анеуризми, али се подаци још увек обрађују, тако да ће се прецизни подаци знати по завршетку кампање, додаје доктор.

„Важно је нагласити да нису све те анеуризме за операцију. То нису неке темпиране бомбе које само што нису пукле, већ су то анеуризме откривене на време, што и јесте био циљ. То су обично мање анеуризме и од тих сто, можда ће само десетак бити за операцију ове године, али сигурно ће и осталих 60 бити за операцију у наредне две до три године“, истиче др Кончар.

Иначе, подаци за Србију показују да је сваки четврти пацијент се хитно оперише, као и да је сваки четврти пацијент млађи од 65 година, што је такође један од разлога зашто је покренута ова кампања и проширена акција.

„Пацијенти који су хитно оперисани, њихово лечење је неизвесно и неки од њих ће нажалост и преминути. Боравак у интензивној нези тих болесника траје између четири и 10 дана, а када се анеуризма оперише планирано, боравак траје само два дана, а кући се одлази петог или шестог дана. Они који су хитно оперисани и који преживе одлазе кући десетог или дванаестог дана“, напомиње саговорник Ане Стаменковић.

Пошто је сада проценат пацијената који се хитно оперишу око 25 одсто, циљ је да се то смањи на око пет одсто, што је нешто што су земље које су увеле скрининг постигле после неких десетак година, закључује др Игор Кончар.

петак, 02. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару