Пре увођења у анестезију лекар о пацијенту мора да зна баш све, и најскривеније тајне

Годишње се у Дечјој клиници у Тиршовој уради око 7. 000 анестезија. Поред операција које се свакодневно изводе у седам операционих сала - анестезија или аналго-седација се примењује и код радиолошких процедура или ендоскопских интервенција. Примена анестезије разликује се у готово сваком узрасту и није иста за бебе, дете од три године или за старију децу. У тој установи недавно су се окупили стручњаци из земље, региона, света - одржана је Прва школа о регионалној анестезији.

Важно је да се брзо реагује у критичним ситуацијама, да се мисли док се реагује, и на крају када видите ту децу насмејану, то је некако највећи наш успех“, истакао је Емил Босинци специјалиста анестезије из Дечје клинике у Тиршовој, и председник САРА. 

Емил Босинци је специјалиста анестезије, одлучио је да то буде његов избор, и да остане у Србији, али и да кроз Удружење за регионалну анестезију, искуства оних најбољих у овој области, преноси на млађе будуће генерације.

„Баш због тога смо и покренули иницијативу да имамо макар два пута годишње школе регионалне анестезије, да покажемо све што знамо, пратимо светске трендове и доведемо то код нас“, истакао је Босинци.

А регионална анестезија, када се блокира одређени део тела, важна је и за педијатријске и за адултне пацијенте. Зато и не чуди што је амфитеатар Дечје клинике у Тиршовој био пун оних жељних знања.

Сваки узраст има своје анатомске, физиолошке и фармаколошке специфичности. Јер, не само да обезбеђује аналгезију код хируршке интервенције, смањује стрес, утиче на имуни систем, већ продужава ту анелгезију и у постоперативни период, тако да ви видите пацијенат који је добио регионалну анестезију, седи, игра се са родитељима, и онога који није, који седи у згрченом положају, лежи, без обзира што је добио неке друге аналгетике“, рекла је проф. др Душица Симић, начелница Службе за анестезију и интензивну терапију, Клинике у Тиршовој. 

„Данас је безбедност у анестезији подигнута на изузетно висок ниво, и то је пре свега захваљујући нашој едукацији као анестезиолога, оно што јавност не зна, анестезиологија је најодговорнија специјалност у медицини, ми смо једини лекари специјалисти одговорни директно за живот пацијента“, истакла је проф. др Душица Стаменковић са Клинике за анестезиологију ВМА.

„Сваког дана анестезија је неопходна за све више и више пацијената, и потреба за анестезиолозима је велика у свим земљама. Ми желимо да наши пацијенти добију безбедност, али и највећи комфор и код најтежих процедура, да знају да су у сигурним рукама“, истакао је професор из Истанбула, др Јавуз Гуркан члан Европског удружења за анестезију.

Пре увођења у анестезију, лекар о пацијенту мора да зна баш све, и најскривеније тајне, поручују наши саговорници. Јер само тако, свакодневну едукацију, и најбољу опрему, безбедност може да буде на највишем нивоу.

Већина пацијената највећи страх и неизвесност има управо од анестезије, показују многобројна истраживања.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво