Да ли су соли алуминијума у дезодорансу опасне

Долази топло време, а то значи да ће многи чешће користити дезодоранс него зими. Када купујемо овај козметички производ имамо разне дилеме, шта треба да садржи да би био добар за наш организам и да ли можемо направити здраву замену код куће?

Вероватно сте имали прилику да осетите непријатан мирис зноја испод пазуха, уколико често имате овакав проблем сигурно је дезодоранс неопходано решење у оваквим ситауцијама. Међутим, да ли бисте шансу пружили природном дезодорансу за проблеме непријатних мириса? Ове недеље смо, заједно са гошћом РТС ординације Маријаном Милосављевић, фармацеутом и специјалистом козметологије, правили управо такав козметички производ.

 

Шта дезодоранс не треба да садржи да би био добар за нашу кожу?

– Морамо да направимо разлику шта је дезодоранс, а шта је антиперспиранс. Антиперспиранс је нешто што спречава знојење и његово дејство може трајати 48 сати, а требало би да се наноси на чисту кожу. Он блокира знојне жлезде, ако се више знојите његово дејство ће бити краће. Дезодоранс је ту да спречи стварање неугодних мириса и да угодан мирис.

Како изгледа припрема домаћег дезодоранса?

– Прво помешамо восак и ши путер и додамо кокосово уље. Затим ћемо измерити бадемово уље и ту додати прашкасте компоненте, а потом додати глину.

Са етарским уљима не треба претеривати јер може доћи до иритације, нарочито после депилације или бријања. Дезодоранс који смо припремили треба охладити на собној темеператури.

Да ли су опасне соли алиминијума које можемо пронаћи у куповним дезодоранскима?

– Соли алуминијума стварају талог на површини знојних жлезда, када се направи талог оне не могу да продру дубље у наш организам. Постоје истраживања да се он налази у неким туморским ткивима, али постоје и истраживања која кажу да се налази и у здравом ткиву дојке. Оно што стоји је да је и даље дозвољен за употребу и још увек није забрањен. Без забране не можемо говорити да је опасан.

Сода бикарбона може неутралисати непријатне мирисе!

– Сода бикарбона регулише pH вредност испод пазуха, а када се регулише pH вредност бактерије не могу да се размножавају. Не утиче на количину зноја, више на стварање непријатних мириса, али то ће код некога функционисати, а код некога неће.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво