Читај ми!

Помоћ биљака у лечењу респираторних инфекција

Хладни дани, сезона грејања и загађење су фактори који не погодују људима са осетљивим дисајним органима. Како биљке могу да нам помогну да сачувамо здравље респираторног система, откривамо у нашој редовној рубрици уторком "Тајна биља".

Биљке које традиционална медицина користи за лечење дисајних органа можемо да поделимо у три групе.

„У првој групи су биљке које садрже сапонине, посебно бих истакао јагорчевину која је постала синоним за сирупе за искашљавање и за избацивање вишка слузи из органа за дисање. Она добро чисти бронхије од слузи која је нагомилана. Користе се корен цвет и лист“, истакао је Момчило Антонијевић, народни травар.

Истиче да је важна и лековита биљка дивизма јер лечи одетљиве бронхије код сасвим мале деце. Користи се и бршљан, али не код мале деце и за кување чајева. Користи се у сирупима.

„Бели слез је биљка чији је корен изузетно лековит захваљујући слузима које има у себи. Поред слузи садржи и скроб, па је важно како се спрема. Користи се за лечење сувог кашља, а смеју да га пију и мала деца. Лековит је и црни слез. Важно је и ланено сема за органе за дисање и органе за варење", истакао је Антонијевић.

Биљке које садрже етарска уља су мирисне. То су анис, коморач, бор.

„Добричица је мало позната, али је веома лековита. Пријатног је мириса, имуностимулатор је и користи се у лечењу бронхитиса, астме, мигрене“, напоменуо је Момчило Антонијевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару