Читај ми!

Безглутенска исхрана је само за оболеле од целијакије и осетљиве на глутен

Глутен је у Србији постао популарна реч када се прочуло да је безглутеска дијета рецепт за успех Новака Ђоковића. Код људи који болују од аутоимуне болести целијакије – глутен је непожељан састојак који доводи до оштећења танког црева, али лекари сматрају да здраве особе не би требало на своју руку да избацују глутен из исхране.

Када је њеном супругу откривена целијакија, односно нетолеранција на глутен, рекли су НЕ – производима са пшеницом, јечмом, ражи и зоби.

„После детаљних анализа на Клиничком центру и биопсије танког црева, утврђена је дијагноза целијакије и од тог момента креће прелазак на безглутенску исхрану“, каже Ивана Простран, власница пекаре са безглутенским пецивом.

Рецепте нису задржали само у својој кухињи.

„Могу слободно да кажем да 90 посто наших клијента има проблем са глутеном, или целијакију, или неки вид алергије на глутен“, додаје Ивана.

Међу муштеријама су и они без алергије који сматрају да је здравије јести безглутенску храну.

Међутим, стручњаци другачије саветују.

„На безглутенској исхрани треба да буду само особе са целијакијом, и особе које имају глутенску сензитивност. Свим осталим особама глутен не би требао да смета“, наглашава др Иван Миловановић, гастроентеролог.

Надутост, повраћање, недостатак енергије – најчешћи су симптоми. Стручњаци кажу да се алергија на глутен доказује на основу анализе крви и кожних проба. Када лекар посумња на целијакију, раде се додатне анализе и прегледи да би се болест доказала.

„Деца и одрасли који имају целијакију су на доживотној безглутенској исхрани. Што се тиче оних који су интолерантни на глутен, треба да буду на безглутенској исхрани, али у договору са лекаром, и код таквих особа углавном нема упале у цревима и не морају доживотно да буду на тој дијети већ одређени период па се глутен постепено уводи у исхрану“, додаје др Миловановић.

Стручњаци кажу да избегавањем глутена избацујемо и корисне намирнице које побољшавају варење, богате су витаминима и јачају имунитет. С друге стране, глутен доприноси елатичности пецива и чини их ваздушасатим, али и тежим за варење.

„Житарице које се препоручују су безглутенска жита, међу којима су кукуруз, пиринач, безглутенска брашна. Међутим, нису само житарице проблем у којима је глутен сам по себи присутан. Индустријски производи су проблем – сосеви, супе, чак и месне прерађевине могу имати додатак белог брашна“, истиче нутриционисткиња Ана Бандука Тодоровић.

Процењује се да у Србији од целијакије болује око 70.000 људи. Уколико се не држи под контролом, може да изазове озбиљне здравствене проблеме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару