Читај ми!

Брахитерапија, процедура која драстично скраћује лечење рака дојке доступна и код нас

Први третман брахитерапије карцинома дојке у Србији, изведен је на Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици. Ова процедура, која се спроводи у најразвијенијим радиотерапијским центрима света, скратиће период лечења и смањити нежељене ефекте зрачења.

Стручњаци са Института за онкологију Војводине, у свом првом третману, имали су помоћ др Чаба Полгара, са Онколошког института у Будимпешти, који је један од пионира у овој области.

„Брахитерапија дојке се примењује након поштедне операције дојке и она у ствари замењује третман телетерапијом, који траје од четири до шест недеља, тако да, овом терапијом је пацијенткиња практично завршила лечење радио терапијом за само пет дана, а чак према неким новим препорукама, то може да траје само три дана", каже радијациони онколог др Оливера Иванов.

Брахитерапија намењена је женама које имају карцином дојке ниског ризика. Интервенција траје око 30 минута, али је неопходно урадити припрему пре и после третмана.

Након што пацијенткиња, добије локалну анестезију, тим стручњака, пласира катетере директно у ткиво дојке.

„Након пласирања катетера, сама зрачна терапија, однсно гама зраци се кроз катере спроводе у ткиво дојке, директно, значи непосредни контакт са туморским лежиштем, и на тај начин ми у околини имамо нулту дозу, значи немамо заправо уоште у околном ткиву дојке додатно зрачење", додаје др Иванов.

Околне органе неће захватити гама-зраци, због чега највећу корист од брахотерапије имају пацијенти са удруженим оболењима.

„Ми на томе нећемо стати, у току је набавка још једног линеарног акцелератора, и такође надамо се следеће године, да ћемо набавити нови систем за брахитерапију, тако да ћемо имати још више апарата и још више могућности за најсавременије методе зрачне тарапије у нашој установи", рекао је директор Института за онкологију Војводине др Зоран Радовановић.

Према проценама стручњака са Института за Онкологију Војводине, овом третману биће подвргнуто између 100 и 200 жена годишње.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи