Читај ми!

Др Рсовац: Међу пацијентима Дечје клинике са респираторним инфекцијама доминирају предшколци

Повишену температуру, кашаљ и кијање има сваки трећи пацијент у Дечјој клиници у Тиршовој. Шта је довело до тога и ко је сада најугроженији, млађа или старија деца, говори пулмолог др Снежана Рсовац.

У последње две недеље приметан је пораст броја деце са знацима респираторних инфекција праћених температуром због чега је све више пацијената у општој педијатријској амбуланти Дечје клинике у Тиршовој, напомиње др Снежана Рсовац.

„Само у последњих 24 сата ми смо имали преко две стотине прегледа, од чега је 80 одсто имало температуру и респираторне проблеме. Разлог томе је што у овом периоду године вируси су обично узрочници таквих симптома и оболевања. Деца су овде збринута, дијагностикована и већина је упућена на кућно лечење“, додаје докторка.

Тренутно међу пацијентима има највише деце предшколског узраста. Неколико случајева је захтевало хоспитализацију, а међу две стотине прегледаних малишана, код десетак је утврђено и присуство коронавируса, али су имали лакшу клиничку слику, што је доминантна појава и претходних месеци.

„Није био значајан број деце са алергијским тегобама, с обзиром на то да амброзија, која је сада најчешћи инхалаторни разлог зашто се јавља опструкција или знаци алергијског ринитиса, већ полако почиње да пролази сезона њена сезона. Јављају се деца, али то најчешће нису новооткривени, већ су са неком профилаксом интермитентном или сталном, где долази до неког погоршања симптома“, истиче докторка.

Савет родитељима: уколико дете добије повишену температуру неопходно је дати одговарајући антипиретик и доста течности, а лекару се обратити у зависности од узраста детета.

„Уколико код бебе не можете да регулишете високу температуру, немојте чекати. Или у случају да дете не узима довољну количину течности и одбија храњење, обавезно је што пре доћи код педијатра. За већу децу, може се сачекати од 24 до 48 сати“, наглашава докторка Снежана Рсовац.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи