Читај ми!

Стручњаци ВМА новим оперативним методама лако разбијају камење у бубрегу

Свако ко је имао проблем са каменом у бубрегу, зна колико је то болно. Напредак на пољу урологије и усавршавање нових оперативних процедура, међутим, омогућава брже и лакше решавање тог и других уролошких проблема.

Војномедицинска академија организује уролошки симпозијум током којег ће бити организовани показне операције за урологе из других болнице у Србији као и за урологе из региона. Такође ће бити организована и предавања, а један од предавача биће и израелски професор Марио Софе, директор ендоуролошког центра у Тел Авиву.

„Први дан курса биће посвећен предавањима, други дан операцијама. Планирано је да се уради четири до пет ендоскопских оперативних захвата разбијања камена у мокраћним путевима. То су операције које се изводе без реза, изводе се кроз мокраћне канале док се не дође до камена који се разбија пнеуматски, ултразвучно или ласерски“, објашњава потпуковник уролог, др Мирко Јовановић.

Операције се изводи под општом анестезијом, а трају између 30 минута и сат и по времена.

Кандидати за овакав тип захвата су пацијенти са каменом на одређеном месту, а што се величине камена тиче за горњу границу ове методе се узима камен од два центиметра.

Могуће је разбијати и веће камење, али се то ради другачијим захватом кроз леђа, камен се разбија у бубрегу и истовремено вади. Та метода је први пут примењена у марту ове године, а до сада је оперисано осам пацијената.

Јовановић је нагласио да је калкулоза болест која зависи од више фактора - пол, годиште, занимање, социо-економски услови, начин исхране и начин живота.

„Најчешће се код пацијената уочава неправилна исхрана и слаба физичка активност, као и одређени метаболички синдром или гојазност“, истиче др Мирко Јовановић.

Један од чешћих пробема у урологији је и бенигно увећање простате, које настаје после 45 године и под утицајем мушких полних хормона.

„Бенигно увећање простате доводи до одређених проблема и тегоба, попут отицања мокраће, слабијег или тешког мокрења“, наводи Јовановић.

Нове оперативне процедуре довеле су до тога да се пацијенти много брже опорављају и пуштају кућама или истог дана или сутрадан. Раније је операција простате извођена као отворене процедуре, пацијент је остајао 10 дана, катетер се носио 10 дана и компликације су се дешавале у значајно већем проценту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару