Читај ми!

Од слатког нема помоћи, горке траве су за јаче и здравије тело

Биљке могу да буду одличан лек, али су још боља превентива. За јачање организма свезнике треба тражити међу горким травама, првенствено жутој и плавој линцури, враниловој трави, ехинацеи.

Ретко која биљка ужива толико поверење и у лечењу и у превентиви као ива. „Наш народ има пословицу Трава ива од мртвог прави жива. То јасно упућује на деловање ове биљке на јачање организма", истиче је Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Она се посебно препоручује онима који су прележали неку тешку болест, деци која слабо напредују, људима који се генерално осећају слабо, уморно, подложни су различитим врстама инфекција.

„Трава ива је горка биљка која стимулише рад јетре, лучење желудачне киселине, али је доказано да је снажан антисептик за дисајне органе па се препоручује људима који су склони респираторним инфекцијама. Показало се да може да помогне знатно код упале плућа, специјално у комбинацији са оманом", објашњава гост Јутарњег програма.

То је мала, горка биљка коју треба пажљиво брати, најбоље уз коришћење маказа да се не би ишчупала из корена. Корисна је на планинским ливадама јер је заштита од ерозије.

Са планина је још једна горка биљка која је важна за очување здравља – линцура. Њој је претило потпуно изумирање јер је педесетих година 20. века масовно вађена да би се продавала. Ипак се то није десило и данас линцуре има на ливадама Златибора, Златара, Голије и Таре.

Постоји неколико врста линцуре, али се најчешће налази и највише користи жута линцура Gentiana lutea.

Шумска сириштара Gentiana asclepiadea некада је употребљавана у процесу прављења сира, али као и њена рођака жута линцура, користи се за јачање организма, као и након прележаних тешких болести, инфекција, у случају слабог апетита, код мањка желудачне киселине.

Кафена кашика уситњеног сушеног корена шумске сириштаре прелије се са пола литра кључале воде, остави се да стоји пола сата, процеди се и добијени напитак подели се у три дозе. Пије се пре јела, незаслађен.

За јачање организма могу се користити и чајне мешавине. Једна од познатијих је комбинација која се прави од матичњака, милодуха, зове, клеке и мајчине душице. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи