Читај ми!

Ризик од рака већи код деце рођене из замрзнутих ембриона

Деца рођена из замрзаваних ембриона при биомедицински потпомогнутој оплодњи имају веће шансе да развију рак, показују резултати новог истраживања. Хемијска једињења које се користе у процесу одмрзавања могу изазвати генетске промене које изазивају туморе.

Налази студије, објављене првих дана септембра у стручном часопису Плос медисин (Plos Medicine), доприносе повећању забринутости у вези са замрзавањем ембриона у процесу биомедицински потпомогнуте оплодње.

Резултати и закључци засновани су на студији спроведеној на скоро осам милиона младих у Скандинавији. Налази описани у студији под насловом Рак код деце рођене након трансфера замрзнутог па одмрзнутог ембриона (Cancer in children born after frozen-thawed embryo transfer: A cohort study).

Коауторка студије, професорка Ула-Брит Венерхолм са Универзитета у Гетеборгу, у Шведској, истакла је да је студија спроведена у нордијским земљама показала постојање већег ризика од рака код деце рођене након трансфера замрзаваног ембриона у процесу потпомогнуте репродукције.

Најчешћи облици болести били су леукемија и оне врсте рака које захватају централни нервни систем. Студија није открила да вантелесна оплодња или друге врсте потпомогнуте репродуктивне технологије доводе до већег ризика од рака. Веза је постојала само код замрзнутих ембриона.

Биомедицински потпомогнута оплодња омогућава стварање ембриона од полних ћелија – јајних ћелија и сперматозоида, у лабораторији. Лекар обично одмах преноси ембрион у материцу. Међутим, пракса замрзавања ембриона и њиховог каснијег одмрзавања пре имплантације је у порасту широм света.

Раније спроведено истраживање показало је да деца рођена из замрзаваних ембриона могу бити суочена са вишим краткорочним ризиком од одређених здравствених проблема. Али закључци о степену ризика од дугорочних здравствених проблема нису могли да буду изведени.

Шведски тим сада је анализирао медицинске податке из Данске, Финске, Норвешке и Шведске, пратећи 171.744 деце рођене након асистиране репродукције и 7.772.474 зачете природним путем.

Из прве групе 22.630 деце рођено је након трансфера замрзаваног ембриона. Статистичка анализа показала је да су склонији раку.

Међутим, када се посматрају заједно обе групе – и деца из замрзаваних и она из незамрзаваних ембриона – примена било које методе асистиране оплодње није утицала на повећање ризика од рака.

Истраживачи наглашавају да резултате које су представили треба тумачити с опрезом. Иако је студија била велика, само 48 деце рођене из замрзнутих ембриона касније је добило рак. 

Нови резултати и закључци студије стижу након друге студије у којој су разматрани подаци више од милион деце у Данској која је открила да бебе замрзаваних ембриона имају 2,5 пута веће шансе да развију рак у детињству.

Професорка Венерхолм нагласила је да су потребна даља истраживања како би се потврдила могућа веза између процедуре и повећаног ризика од рака и да би се идентификовали потенцијални биолошки механизми.

„Индивидуални ризик је био низак, док на нивоу популације може имати утицаја због огромног пораста замрзнутих циклуса након потпомогнуте репродукције. Није пронађен пораст рака код деце рођене након примене техника потпомогнуте репродукције у целини“, поручила је професорка Венерхолм. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи