Читај ми!

Велики пробој у лечењу меланома, научници пронашли начин да изгладне рак

Амерички научници пронашли су природан начин да зауставе раст меланома, што отвара пут да се пронађе ефикасан начин за лечење те врсте рака. Меланом је један од најчешћих облика рака, а милиони људи широм света болују од њега.

Научници су идентификовали кључни метаболички ензим који директно утиче на раст ћелија меланома.

Налази би могли да доведу до развоја нових лекова за лечење меланома, закључак је студије објављене у часопису Нејчер сел бајолоџи (Nature Cell Biology).

Вођа истраживања професор Зев Ронај објашњава да овај тип рака коже не може да преживи и расте без ензима ГЦДХ (глутарил коензим А дехидрогеназа), који игра главну улогу у метаболизму амино-киселина.

Спречавање лучења ГЦДХ ензима доводи до структуралних промена у другом ензиму – НРФ2 који у том случају потискује ћелије рака.

„Сада је наш главни циљ проналазак лека који смањује активност ензима ГЦДХ“, навео је Ронај.

Зато што тумори брзо расту и због тога им је потребно много храњивих материја, научници траже начине како да изгладне ћелије рака. Оно што је главни проблем јесте што се канцер прилагођава и када му се укине један извор хране, он проналази други.

ГЦДХ игра значајну улогу у метаболизму лизина и триптофана – две амино-киселине кључне за наше здравље, а које такође ћелија меланома користе као храну.

У процесу храњења, међутим, долази до стварања материја које су токсичне за ћелије рака.

„Процес храњења је шестостепен. Мислили смо да ће ћелијама рака бити потребно свих шест ензима. Међутим, изгледа да је само један од њих кључан и незамењив – ГЦДХ. Ћелија меланома не могу да преживе без њега“, објашњава професор.

Даљи експерименти показали су да потискивање ензима ГЦДХ доводи до промена у протеину НРФ2, који добија способност да сузбија раст ћелија меланома.

Нажалост, амерички стручњаци утврдили су да би овакав тип лечења био ефикасан само код меланома и да не даје резултате код других врста рака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи