Читај ми!

“Отвори плави круг“ - три круга око планете за превенцију дијабетеса

Ако се питате како да помогнете себи или свом ближњем у борби против дијабетеса и гојазаности и сачувате здравље од зачараног круга стреса који живот у урбаним срединама данас са собом носи – отворите плави круг! Редовно шетајте, едукујте се и бележите пређене километре, помажући тако и себи и другима, поручују стручњаци и удружења која окупљају дијабетичаре.

За мање од две године, од када је пројекат „Отвори плави круг" покренут у Београду, организовано је низ бесплатних активности намењених оболелима од дијабетеса и гојазности, али и свима који желе да развију здраве животне навике, друже се и науче нешто ново.

Током организованих шетњи стазама здравља у Београду или планинарским рутама у околини Чачка и Ниша, учесници имају прилику да разговарају са докторима, медицинским сестрама, тренерима и нутриционистима о контроли болести, превенцији и здравим животним навикама. Стручњаци препоручују два до три сата умерене физичке активности недељно, и зато је шетња идеална.

Она убрзава метаболизам, смањује ризик од дијабетеса и гојазности, организам постаје отпорнији на болести а време проведено у природи и у друштву чини нас и срећнијим.

Корисници апликације „Отвори плави круг", за непуне две године, прешли су скоро 140.000 километара током индивидуалних и групних шетњи, што је више од три круга око наше планете.

Захваљујући њима активиране су донације у вредности од чак 5 милиона динара, које су већим делом искоришћене за реконструкцију стаза здравља на Ади Циганлији, у Бајфордовој и Звездарској шуми у Београду.

Инспирисани тиме што заједница „Отвори плави круг" не окупља само становнике главног града већ и оне из других делова Србије, део донације опредељен је и за ширење пројекта на Чачак, Ниш и Суботицу.

За оне који желе активније шетње, "Отвори плави круг" обезбедио је и бесплатне школе нордијског ходања у трајању од два месеца, прилагођене циљевима пројекта.

Шетачи кажу да им свака од тих физичких активности пуно значи, ослобађа их од свакодневног стреса и пуни позитивном енергијом.

Поручују да је потребно само покренути се, прикључити се заједници "Отвори плави круг" и већ сте учинили добру ствар за своје здравље.

Локације и термини нових организованих градских и планинарских шетњи, као и информације о бесплатним школама нордијског ходања, доступни су на порталу otvoriplavikrug.rs и истоименој апликацији.

Пројекат „Отвори плави круг" део је глобалне иницијативе „Градови који мењају дијабетес", а реализује се уз сарадњу и подршку Скупштине Града Београда, Медицинског факултета, Дијабетолошког савеза Србије, бројних удружења оболелих од дијабетеса и гојазности, Београдског тркачког клуба, Амбасаде Краљевине Данске у Србији, компаније "Ново Нордиск" и портала Стетоскоп.инфо.

Пројекат има за циљ да окупља оболеле и оне који су у ризику да оболе од дијабетеса и гојазности, али и све оне који су заинтересовани за здрав начин живота, дружење и едукацију.

недеља, 06. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи