Читај ми!

Зашто алергичној особи на полен и јабука може да направи проблем – шта су укрштене алергије

Саша Милићевић, специјалиста педијатрије рекао је за РТС да се дешава да особе које су алергичне на амброзију или боквицу добију алергију на јабуку, крушку, шљиву или кајсију, а особе које су алергичне на брезу често не могу да једу лубеницу, дињу што представља укрштене алергије.

Више од пола особа алергичних на полен има алергију на јабуке и лешник. Реч је о укрштеним алергијама. Алергологија је недовољно истражена област медицине, а највећи проблем у лечењу је чињеница да су симптоми пацијената другачији и различитог интензитета. Оваква стања су посебно проблематична код деце.

Саша Милићевић, спацијалиста педијатрије рекао је гостујући у Јутарњем програму да укрштене алергије нису нова појава и да се дешава да особа која је алергична на полен или коров неке траве добије алергију на воће или поврће.

„Дешава се да особе које су алергичне на амброзију или боквицу добију алергију на јабуку, крушку или шљиву и кајсију. Особе које су алергичне на брезу често не могу да једу лубеницу, дињу, а и киви зна да буде дискутабилан", рекао је Милићевић.

Каже да се дешава да дете које има алергију на протеине крављег млека добије алергију и на протеине козјег млека, што може да збуни родитеља.

Према његовим речима, алергије могу да се добију било када у животу и често питају родитељи како је могуће да дете добије алергију са 15 или 16 година.

„Алергија на храну може да нестане, али је тешко тврдити када ће то бити и да ли ће нестати", рекао је Милићевић и додао да у преводу алергија значи измењену реакцију.

Слична хемијска структура код алергена

Објаснио је да се у пракси дешава да организам на пример зрно полена препозна као неку опасност и почне да ствара превише јаке реакције које нама сметају, што боље живимо веће су алергије.

„Неке алергије настају зато што је слична хемијска структура у полену брезе и у лубеници. Ако је неко алергичан на брезу и поједе лубеницу, то организам збуни и он реагује", истакао је педијатар.

Напоменуо да се храни често додају мириси и укуси који могу да направе проблем.

Навео је пример ситуације када се дете врати са дечјег рођендана које се осуло и родитељи кажу да је дете попило три различита сока и појело три различите торте, различитих боја и онда је тешко да се утврди на шта је дете алергично.

„Некада је тешко утврдити алергију. Свака намирница може бити алерген. Знају се који су најчешћи алергени - лешници и бадеми. И мала количина хране може да буде алерген", рекао је педијатер.

Милићевић је рекао да не мора да значи да онај ко је алергичан на полен да ће бити и на дињу, али постоји могућност.

„Ако неко живи на Кошутњаку, а има алергију на полен, тешко ће моћи да се извуче. Најважније је обратити се лекару који ће му рећи шта да ради", напоменуо је педијатар.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи