Читај ми!

Како убрзати метаболизам после педесете и сачувати линију

Како се приближавамо педесетом рођендану, требало би да мењамо навике у исхрани јер се и метаболизам успорава.

Старење је животни процес који у телу човека изазива низ различитих промена, па се тако мења и метаболизам. Како старимо, метаболизам се успорава, а као последица се јављају умор, главобоља, повећање телесне тежине, губитак косе....

Иако не можемо да зауставимо године и да променимо оно што је неизбежно, постоје начини да помогнемо себи и свој метаболизам држимо под контролом. У томе нам могу помоћи навике у исхрани, које ће сагорети вишак масноћа око стомака.

Љута паприка као додатак храни

„Додавање љуте паприке у јела може да помогне да  се убрза метаболизам", рекла је Лаурен Манакер, члан одбора медицинских стручњака.

 

Показало се да капсаициноиди (ЦАП) који се налазе и у љутим папричицама и у екстрактима паприке могу да побољшају метаболизам.

Према студији, капсаициноиди који се налазе у љутој паприци играју значајну улогу у одржавању метаболичког здравља, посебно када је у питању губитак тежине код гојазних особа.

Више ђумбира у исхрани

Ђумбир побољшава термогенезу (сагоревање калорија). Показало се да конзумирање ђумбира има антиинфламаторно дејство, да снижава крвни притисак, делује стимулативно на гастроинтестинални тракт и помаже у одржавању глукозе у крви. Антиоксиданси које садржи ђумбир важни су у борби против последица оксидативног стреса и успоравају старење.

Корен ђумбира може помоћи гојазним особама да изгубе тежину јер је богат природним биљним хемикалијама које функционишу као антиоксиданси.

Овас је одлична житарица

„Интегралне житарице могу да помогну људима да одрже здрав метаболизам", истакла је Манакерова.

Овас који користимо у исхрани помаже да се дуже осећамо сито, а сагорева и масти. Садржи пуно скроба. Варењем стиже до дебелог црева и постаје храна за "добре" бактерије које живе у нашим цревима. Све ово помаже нашој микрофлори да буде у равнотежи. Човек који има у цревима добар однос „добрих" и „лоших" бактерија, може апетит да држи под контролом, нарочито после 50. године.

Црна чоколада

Конзумирање чоколаде богате флавоноидима, а то је тамна чоколада, може да одржи добар метаболизам.

Према резултатима студије објављене у часопису Molecules из 2018. године, људи који су конзумирали два грама тамне чоколаде која има око 70 одсто какаоа дневно током шест месеци, имали су бољи метаболизам глукозе у поређењу са људима који су конзумирали два грама чоколадног млека.

Иако црна чоколада има своје предности, важно је да ову слатку посластицу једете умерено и да једете само чоколаду са 70 одсто какаоа или више. Што мање какаоа, то више шећера.  

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи