Читај ми!

Очајница, метвица, валеријана – народски се зову мацина трава и веома су лековите

Чак четири биљке наш народ назива мацином травом. Поред тога што их мачке обожавају, ове биљке су изузетно лековите.

„Очајница има специфичан мирис, укус је горак и због тога добро делује на јетру и стимулише рад жучи. Делује добро и на органе за варење и дисање. Улази у састав чајева против астме. Пије се незаслађена. Меша се са смиљем, мајчином душицом… Очајницу обожавају и мачке па је зато ова биљка у нашем народу позната и као мацина трава", истакао је Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

Истиче да биљка своје необично име дугује народном веровању да помаже очајним женама које не могу да остану у другом стању. Наука није потврдила ово народно веровање.

"Друга мацина трава је мачија метвица, која је у ствари права. Мачке је много воле, јер када мачке достигну полну зрелост ваљају се по овој трави. Зову је и мачија дрога. На западу постоје играчке за мачке које садрже мирис мацине траве", рекла је докторка Данијела Мишић, са Института за биолошка истраживања.

„Трећа мацина трава је валеријана, чији мирис воле жене, мирис је специфичан и помало непријатан. Обожавају је и мачке. Користи се корен ове биљке. Валеријани одговара сеновито и влажно место. Она делује на наш централни нервни систем, добра је за анксиозност, и за несаницу. Не изазива навику, може дуго да се користи. Добра је и за срце", објашњава Момчило Антонијевић.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи