Читај ми!

Да се ослободите холестерола и триглицерида – чичока, тушт, пискавица, смоквин лист

Повишен ниво холестерола и тригилцерида су најчешће болести модерног времена. Уз обавезне рестрикције у исхрани, биљке могу да буду добра терапија и велика помоћ свима које мучи овај проблем. У редовној рубрици „Тајна биља“, Момчило Антонијевић, новинар и народни травар, открива које су то биљке и како их је најбоље користити.

За разлику од кромпира који садржи скроб, кртоле чичоке богате су инулином, нерастворним влакном које првенствено делује као пребиотик, напомиње Момчило Антонијевић.

Чичока

„Она је храна за оне корисне бактерије које живе у нашим цревима, али јако одговара људима који пате од дијабетеса и повишеног нивоа холестерола и триглицерида у крви. Редовно конзумирање чичоке, посебно свеже, помаже онима који имају нагомилану масноћу у абдоминалном делу“, додаје Антонијевић.

Чичоку је најбоље употребљавати свежу, мада може да се користи и у чорбама, али када јој је сезона, крајем јесени и почетком пролећа препоручује се као салата.

Чичока је изузетно добра и за зубе, пре свега зато што човек треба да жваће како би зуби били здрави, а садржи и флуор који штити од каријеса.

Тушт

Тушт је коров, који расте свуда, али и изузетно лековита биљка богата многим витаминима. Користи се искључиво у свежем стању. Садржи доста корисних микроелемената и витамина, али и омега три незасићене масне киселине и због тога се препоручује онима који пате од повишеног холестерола.

„Традиционално се употребљава у кинеској народној медицини као лек за срце и они га радо стављају и у чорбе. Препоручује се и за јачање читавог организма“, наводи травар.

Салата се прави од листова тушта које треба исецкати и зачинити маслиновим уљем, јабуковим сирћетом и морском сољу.

Ланено семе и пискавица

Ланено семе и биљке које су богате влакнима такође су од користи ако неко има проблем са холестеролом. Идеално би било две кашике млевеног ланеног семена помешати са две супене кашике овсених пахуљица, прелити јогуртом и оставити да преноћи у фрижидеру. Ујутру се у то дода пола кафене кашичице пискавице и пола кафене кашичице цимета.

Пискавица је јако популарна у индијској кухињи, један је од састојака карија, а научници су установили да јако добро делује на снижавање нивоа шећера у крви код људи који имају дијабетес типа два, као и за људе који пате од инсулинске резистенције.

Пискавица, или грчко семе, појачава лучење жучних киселина које растапају холестерол, а захваљујући дејству сапонина ствара одређена једињења са холестеролом која постају нерастворна. Има и супстанце које делују на слузокожу, тако да онемогућава ресорпцију холестерола.

„Пискавицу је најбоље користити свеже млевену или као чај. Она је изузетно тврда и потребан је врло јак електрични млин да бисмо је претворили у прах. За чај се користи семе и треба га прелити шољом хладне воде и пустити да прокува. Процеди се и попије, а семе онда може да се поједе јер омекша у води“, објашњава Момчило Антонијевић.

Такође, пискавица је изузетно добра за хормонални баланс и препоручује се мушкарцима и женама. Иначе, ово је прва биљка која је коришћена као допинг. Зна се да су учесници Олимпијских игара у старој Грчкој користили пискавицу како би постигли што боље резултате.

Шитаке печурке

Шитаке печурке се успешно узгајају и код нас и изузетно су лековите, здраве и укусне и требало би да се нађу на нашем јеловнику. Помажу у снижавању нивоа холестерола и триглицерида, али делују и као имуномодулатори, напомиње Антонијевић. Њихова употреба се препоручује и да бисмо ојачали имуни систем.

Данас могу да се пронађу и различити препарати, тинктуре и капсуле са екстрактом шитаке печурака.

Смоквин лист

Мало је познат, али је изузетно лековит за људе који имају срчане проблеме, триглицериде и повишен холестерол. Људи на Медитерану и у Хергеговини суше лист смокве и пију га као чај ујутру. Обично се суши лист дивље смокве, који није хемијски третиран.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи