Читај ми!

Фестивал менталног здравља у Београду, на шта се грађани жале и какви су савети лекара

Сви који су желели да провере своје ментално здравље, могли су то да учине у центру Београда, на Фестивалу менталног здравља. Фестивал се одржава у јуну, националном месецу менталног здравља. Грађани су се жалили на анксиозност, нерасположење, проблеме са спавањем и концентрацијом, изјавила је за РТС проф. др Ивана Сташевић Карличић, директорка Клинике „Др Лаза Лазаревић“.

Ивана Сташевић Карличић рекла је за РТС да је Фестивал менталног здравља у Београду посетило више стотине грађана на којем су могли да ураде и скрининг тестове на депресију и анксиозност.

„Преко 105 људи је скрининговано за прва два сата, а сада је тај број и већи. Људи су заинтересовани за питања менталног здравља“, објашњава докторка.

Додаје и да су грађани могли да добију савете од њихових стручњака како да се суоче са свакодневним стресом и бројним изазовима.

„Оно на шта се жале су анксиозност током дана, нерасположење, проблеми са спавањем, концентрацијом и са функционисањем на послу, у породици. Огромна већина њих нема критеријуме за неки поремећај, али свако од њих добије савет“, каже докторка.

Истиче да је порука на Фестивалу била да „не можемо мењати свет око себе, већ да можемо мењати наш однос према њему“. „Порука здравственог система је да су са широком мрежом служби, ту за све оне којима је помоћ потребна“, закључује докторка Сташевић Карличић.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи