Читај ми!

Ризик од срчаног удара се може предвидети једноставним прегледом очију, тврде научници

Истраживачи тврде да су установили обрасце крвних судова у мрежњачи који им могу помоћи да идентификују оне који ће вероватно имати кардиоваскуларне проблеме, пре свега инфаркт миокарда.

Према недавно објављеној студији, једноставан неинвазивни преглед очију може помоћи да се предвиди ризик од срчаног удара када се комбинује са другим информацијама.

Истраживачи су открили да им је комбиновање информација о обрасцу крвних судова у мрежњачи са традиционалним клиничким факторима омогућило да боље идентификују ризик од срчаног удара код испитаника, у поређењу са утврђеним моделима који су укључивали само демографске податке.

У сажетку, који ће бити представљен на годишњој конференцији Европског друштва за људску генетику у Бечу, детаљно је образложено како су коришћени подаци из британске Биобанке, која садржи 500.000 медицинских и животних записа, како би израчунали фракталну димензију (однос који обезбеђује статистички индекс комплексности у поређењу како се детаљ у обрасцу мења са скалом на којој се мери).

Затим су направили модел у коме су то комбиновали са факторима као што су старост, пол, систолни крвни притисак, индекс телесне масе и пушачки статус, проучавајући људе у бази података који су доживели инфаркт миокарда и код којих су имали снимке мрежњаче.

„Открили смо да је наш модел био у стању да боље класификује учеснике са ниским или високим ризиком од инфаркта миокарда из Биобанке у поређењу са већ постојећим моделима који укључују само демографске податке. Резултати су били још прецизнији када додамо и резултате везане за генетске предиспозиције“, наглашава Ана Вилаплана-Веласко, докторанд на Универзитету у Едимбургу и ауторка извештаја.

Истраживачи наводе да је њихова анализа открила да постоји заједничка генетска основа између фракталне димензије и инфаркта миокарда.

Просечна старост пацијената који су доживели срчани удар је 60 година, а истраживачи су открили да је њихов модел постигао најбоље предиктивне перформансе више од пет година пре него што је дошло до срчаног удара. Надају се да ће у будућности једноставно испитивање мрежњаче моћи да пружи довољно информација за идентификацију људи који су у ризику.

„Израчунавање индивидуалног ризика од инфаркта миокарда код особа старијих од 50 година би омогућило лекарима да предложе мере које би смањиле овај ризик, као што је остављање пушења, контрола холестерола и крвног притиска“, додаје Вилаплана-Веласко.

Истраживачи верују да сваки здравствени ризик оставља јединствен профил варијација у мрежњачи те да би њихови налази могли бити корисни у идентификацији склоности и ка другим болестима.

Истраживачи ће наставити са анализама како би установили да ли постоје полне разлике како би се добила боља класификација ризика.

Професор сер Нилеш Самани, директор Британске фондације за срце, сматра да су потребна додатна истраживања како би се доказало да преглед мрежњаче даје предности у предвиђању ризика од инфаркта миокарда.

„Такође ће бити потребан рад на разумевању изводљивости овог приступа и утврђивању како најбоље да се ова скенирања уграде у рутинску клиничку праксу“.

Др Џејмс Вер, кардиолог, професор генетике на Империјал колеџу у Лондону и истраживач Савета за медицинска истраживања, упозорио је да истраживање није рецензирано и да извештај садржи ограничене резултате, али је додао:

„Добро је познато да је мрежњача пружа јединствену прилику за директну визуализацију крвних судова и процену васкуларног здравља. Овакви приступи који користе компјутерски вид и/или машинско учење за откривање суптилних васкуларних карактеристика које предвиђају будуће здравље срца изгледају обећавајуће“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи