Читај ми!

Од мултипла склерозе у Србији болује око 9.000 људи, шта помаже пацијентима

Светски дан борбе против мултипла склерозе обележава се под слоганом „У истом тиму“. Ту подмуклу болест у Србији има око 9.000 људи.

Мултипла склероза често долази тихо и ненајављено, а буквално преко ноћи мења и преокреће живот. Болест је подмукла, а њен ток непредвидив. Симптоми који упозоравају су ослабљен вид, дупле слике, вртоглавица, слабост руку и ногу.

Андреа Ђокић, оболела од мултипла склерозе, каже да је прва година болести за њу била изузетно бурна и агресивна. 

„За непуних годину дана имала сам четири напада, од чега су други и трећи били заиста тешки за мене и са видљивим инвалидитетом. Када сам кренула да користим терапију, моја болест је попримила један миран ток и надам се да ће тако и остати“, прича Ђокићева. 

Када је борба тимска, лакше се добијају одлучујуће битке. То можда најбоље знају спортисти. Али, то знају и оболели од мултипле склерозе. 

Када су у тој борби на истој страни и пацијенти, и лекари, и представници државе, онда је и постизање одлучујућих поена извесније.

Број пацијената утростручен  

Проф. др Јелена Друловић из Републичке стручна комисија за МС, неуролог каже да сада лече много више пацијената.

„У последње две године је број пацијената који се лечи утростручен. Са друге стране, сви лекови су сада доступни“, објашњава Друловићева. 

Додаје да сада инсистирају да се што пре постави дијагноза, а после и терапија. 

Проф. др Дарија Кисић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања каже да су ове године рад републичког и покрајинског савеза за МС, који броји 28 организација, издвојили 160 милиона динара. 

„Да ли је то довољно, да ли може више? Може. Битно је да се континуирано финансијска подршка повећа. Настављамо, заједно смо у истом тиму, да се боримо за Србију без баријера“, истиче Кисићева. 

Уз одговарајућу терапију, болест се држи под контролом, а онда је све лакше.

Лекари препоручују и физичку активност и социјалну интеракцију. Вежбање је корисно за контролу симптома и поправља опште здравствено стање. 

Зато су и ревијална одбојкашка утакмица и дружење, одговорни за осмехе оних који се боре са мултипла склерозом.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи