У Србији се тек сваки пети меланом открије на време - делујте превентивно

У Србији сваке године око 650 људи добије меланом, најсмртоноснији рак коже. Како би се том, али и другим карциномима коже стало на пут, после двогодишње паузе због пандемије, Удружење дерматовенеролога Србије организује бесплатне прегледе коже.

Без чекања, упута и књижице. После двогодишње паузе бесплатни прегледи коже се организују 13. јуна, али је потребно да се пре тога закажу 6. и 7. јуна на број телефона 0800 / 222 - 888.

„Ове године ће бити одржани бесплатни прегледи широм Србије у свим пријављеним државним и приватним ординацијама: 67 ординација, 26 градова, 145 дерматолога и то 13. јуна. Ове године биће укључено више становништво које је пре свега професионално више изложено у-ве радијацији: земљораднике, пољопривреднике", каже проф. др Даница Тиодоровић, координаторка кампање „Еуромеланом".

Делујте превентивно - порука је стручњака

„Знате да је за меланом круцијалнон да се рано открије, јер је рано откривен меланом у 95 до 99 одсто пацијената значи живот, значи спасење", поручио је проф. др Душан Шкиљевић, председник Удружења дерматовенеролога Србије.

Кожа памти сваки минут проведен на сунцу. Зато су међу првима кампању подржали спортисти.

„Некако се сви ми опаметимо када се ствари десе нама. Да се ствари не би десиле нама, већ да решимо на време или да се заштитимо на време превенција је најбољи могући лек који постоји", рекао је Владимир Вања Грбић, одбојкашки репрезентативац Србије.

„Због специфичности нашег посла, који се одиграва у базенима и припреме су на обично потвореним базенима и знао да долази до црвенила, свакаквих ствари, када сте изложени сунцу. Веома је битна та превеција, поготово на тренинзима", рекао је Виктор Јеленић, председник Ватерполо савеза Србије.

У Србији се тек сваки пети меланом открије на време. Зато, промене на кожи, не игноришите. Одазовите се на преглед.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи