Читај ми!

Пчеле, осе, стршљени – чувајте се чак иако нисте алергични

Готово да не прође пролеће, а да неко не страда од убода осе, пчеле, нарочито стршљена. Посебно су у ризику они који су алергични на убод инсеката. Све чешће осињаке и пчеличњаке видимо на терасама људи. Када су и зашто опасни убоди пчела, оса и стршљенова, како реаговати када се то догоди, ко може да уклони дивље осињаке?

Чак и они који нису алергични, уколико их инсект убоде или уједе на незгодно место попут унутрашњости усне дупље или једњака, могу да настрадају, упозорава алерголог Саша Милићевић.

„Посебно ризичне су особе које имају алергијску реакцију, јер код њих убод или ујед у било који део тела може да узрокује јаку анафалактичку реакцију која може да се заврши фатално“, објашњава алерголог.

Према његовим речима, уколико дође до бурне реакције и отицања капака и усана то треба да буде упозорење да је нека особа алергична на ујед и одмах је треба превести до здравствене установе.

Да ли је неко алергичан или не може да добије добар увид и на томе како му тело реагује на иначе безазлене убоде, попут комарца.

„Врло често они добијају и веће отоке чак и од комараца и других инсеката. Углавном те особе знају. Врло често је то и наследно“, наводи Милићевић.

Што се убода стршљена тиче, он је иначе јачи и болнији, али као што је то случај и са пчелама и осама, најважније је место које је убодено.

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи