Читај ми!

Да ли има помоћи када се погреши са увећавањем усана синтетиком

Није мали број жена које су увећавале усне тзв. синтетичким филерима и после тога биле незадовољне. Ипак, решење постоји. Од помоћи је класична хирургија, а некада је могуће исправити грешку и без ножа и реза. У РТС Ординацији о нехируршком начину решавања тог проблема говорио је хирург др Владимир Арсенијевић.

Др Арсенијевић на почетку је објаснио шта је то плекср и како функционише: „Веома је безбедно. Видећете на апарату врх једне иглице коју ја постављам за сваког пацијента посебно. То је нешто најсличније акупунктурним иглама. Активацијом апарата загрева се ваздух између иглице и ткива.“

Лекар ништа не буши, односно не улази у само ткиво: „Заправо, загрева се ваздух тако што, ако се види нешто што подсећа на дим, то је заправо тај загрејан ваздух између врха игле и ткива. Шта добијамо као резултат тога? Добијамо повећану топлоту, ниво топлоте је повишен и тај ниво све што је изнад равни коже полако и суптилно спушта. Зато све што се налази изнад равни коже ви овим апаратом можете спуштати, нивелисано, контролисано.

На пример, ако имате брадавицу или младеж, ако вам дерматолог каже да је то бенигна промена, скините је обавезно плексером – обавезно преглед дерматолога, да не морате хируршки то да радите. Радио-таласи ће то скинути, али остаће мали ожиљак, можда удубљење итд., а овде не. Плекср тачно може да вам скида промену до нивоа коже. Међутим, ја увек уколико имам већу промену, рецимо пет пута пет центиметара, радим из два пута. Скинем скроз до краја, сачека се да прође седам дана. Ако је пар милиметара још остало кад се скине крастица, то се уради. Заиста буде перфектно и као да промена уопште апсолутно није постојала.“

Др Арсенијевић је на пацијенткињи у студију РТС Ординације показао како изгледа процедура која је, како каже, изузетно прихваћена у естетској хирургији, а одобрена је у свету.

„Опоравак од плексра траје неколико дана“, а током њих све време сте радно способни, додао је. „Ви можете преподне плекср да радите и да директно одатле одете у своју канцеларију и на своје радно место. Ништа вас не боли“, објаснио је уз додатак да једино што плекср оставља јесу мале тачке, крастице практично које су сливене, а за које каже да се могу прекрити шминком која има заштитни фактор.

Осим решавања спољних деформитета на кожи, ова процедура може да реши младеже, али и боре

Нагласио је да ова процедура треба да се ради у зимском периоду, када су већи захвати у питању, док је мање могуће радити и током целог лета. Каже да је метода потпуно комфорна, да је након ње потребно користити креме са мало већим заштитним фактором и да тада неће бити никаквих проблема.

Осим мањих интервенција, др Арсенијевић каже да је видео и сам радио читав фејслифтинг, односно затезање и подмлађивање помоћу плексра.

„Комплетно подмлађивање лица и уклањање неких спољних промена на кожи које се не могу уклонити филерима, хијалуроном, ботоксом итд., а где постоји суптилна граница између хирургије и нехирургије. Постоје особе које не желе хирургију и зато се прилањају неким софт хируршким методама“, објаснио је гост Ординације.

„Моја препорука је да све проблеме, компликације које имате са вештачким материјалима – биополимером, метакрилом, силиконом и сличнима, такве проблеме треба да решавају искључиво специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије“, објаснио је стручњак да је то изузетно важно када је класична хирургија у питању.

Пелксром се могу кориговати поше увећане усне синтетичким материјалима, односно синтетичким филерима, а да ли се могу скинути промене попут брадавица и младежа, могу ли да нестану боре или ожиљци, било је питање за стручњака.

„Заправо, све што представља спољне деформитете на кожи – то је последица биополимера су кесице на уснама, кривине, онда миграција, тј. померање. Вештачки материјал је сулуда ствар, ви га не контролишете, он путује, то је страно тело у нашем организму.

Може бити лево, може бити десно, може бити горе, може бити доле, и то не мора бити одмах. На малој површини као што су усне довољно је померање три милиметра и ви имате аномалију, асиметрију, имате нешто што прави психолошку, естетску и емотивну патњу онога ко је конзумент био такве услуге.

Друге промене на кожи попут брадавица, вирусних младежа, кератоза, исто се лако могу уклонити. Оно што је занимљиво мени такође јесу ожиљци од акни. Упорни ожиљци од дубоких акни, вишедеценијских се могу на овај начин нивелисати и полако се текстура коже може уједначити.

Значи, ви не можете обманути пацијента да ће му кожа бити идеална, али код тих вишедеценијских дубоких промена на кожи, можете довести текстуру коже у пристојну нивелацију да то буде естетски прихватљиво и неупадљиво на поглед. Такође, ја то не волим да кажем, али тако се каже – сврачије ножице око очију... комфорно се могу овим решити“, објаснио је.

„Оно што је моја омиљена индикација јесу капци. То је вишак коже на капцима који ја има. Ја сам кандидат... Ево мени вишка коже на капцима и ја сам сада међукандидат... Овај вишак коже на мојим капцима... Једна је индикација за операцију, међутим, уколико ја не желим операцију, плашим се или из неких других разлога не желим, ја сам кандидат за плекср. Плекср ће овај вишак коже скинути, ту ће се створити мале крастице, оток ће трајати 48 сати.

Постоје специјалне креме препоручене од стране дерматолога са цинком итд. које се мажу да се брзо дође до формирања младе коже. Кад се створи нови, млади колаген, кад се кожа затегне, онда након тога да не остану флеке дерматолози су донели одлуку и дали нам један пртокол како, када и које време се користе креме да би то било сасвим у реду“, објаснио је др Арсенијевић.

Зато је важно чувати се од сунца, да се та млада, нова кожа не изложи сунчевом зрачењу и да дође до неке флеке. Објаснио је и да крастице које се створе након процедуре обично отпадну за три, пет или седам дана, у зависности од коже.

Вештачки материјали у уснама могу донети акутне, али и хроничне проблеме

Др Арсенијевић је у РТС Ординацији детаљно горовио о компликацијама које је услед увећавања усана вештачким материјалима виђао код пацијенткиња у пракси, чак и годину дана након првобитног захтава током којих је све деловало у реду:

„Постоје акутне и хроничне компликације. Оне акутне, значи тренутне компликације, настају из следећих разлога – сви вештачки материјали су вештачки материјали. То су страна тела у нашем организму (ово се односи на силикон, метакрил и биополимер). Њих организам препознаје као страно тело. Хијалурон је храна за ћелије, природна храна за ћелије и зато га организам препознаје другачије“, рекао је др подвукавши: „Вештачки материјали – не, никако!“

„Када унесете страно тело у организам, његова прва реакција је одбацивање. Ако организам бурно реагује имате одмах инфекцију, црвенило, бол, повишену телесну температуру, оток и то је индикација када лекар мора да реагује одмах са адекватном терапијом да то спречи“, рекао је др Арсенијевић, па додао да одговор организма некад не мора бити тренутан, већ очигледан тек после неколико месеци или чак година:

„Шта ради организам када ви у њега унесете страно тело?“, гласно се упитао лекар и подсетио гледаоце да је страно тело и метак, трн и све што не припада телу.

„Организам брзо својим савршеним биорегулаторним механизмима покушава да то страно тело учаури. Он све што има од одбрамбених механизама усмери према страном телу, да га задржи ту, да га заустави и да спречи његово деловање на остале делове организма и органа, органских система", пластично је објаснио хирург.

Корекција синтетичким материјалима одмах постаје очигледна, последице долазе касније...

„У случајевима када убацујете рецимо о уста биополимер, он ће наизглед бити доста добар, даће вам резултат који ће имати ефекат кад ви то погледате одмах, међутим, с проласком времена се мења и однос тела према том материјалу. Пошто је то страно тело, прва несвесна реакција је да стално трљате уста, као кад се размазује кармин“, показао је доктор и додао:

„Замислите да у току 24 сата 365 дана у години ви имате нешто унутра. Хтели – не хтели ви ћете то радити. Радећи то померате материјал, деформишете слузокожу, деформишете кожу, што ви, што изнутра материјал.“

Рекао је да за ту појаву нису криви лекари јер је то избор који је својевремено био на тржишту и промовисан као трајно решење. „Е сад, кад неко дође код вас, ако сте коректан доктор, ви га данас не користите. Ако сте некоректни, ви ћете пацијенту рећи – Хоћеш ли трајно или привремено, а подсетили смо се да је привремено хијалурон, а трајно решење синтетички филер.

И сада замислите тинејџерку у 18 година када има законско право да оде сама код доктора, она скупи новац, што није велика свота новца, оно што је најнеморалније то је да је питате – Да ли хоћеш привремено или трајно решење?

Када ставите некоме вештачки материјал не можете га више контролисати, он више није у вашем поседу, он је у поседу организма. Како ће га учаурити, како ће га померити, како ће га наместити, врло је индивидуална ствар.

То се зове миграција или померање материјала које, наравно, на грудима не може да буде толико упечатљиво, али на уснама доводи до онога што је национално питање жена које код мене дођу и кажу – нећу да будем као друге, нећу да будем као паткаст изглед уста итд. Управо се то дешавало и то од синтетичких материјала, искључиво", наглашава хирург.

Неке су жене прибегавале класичној хирургији како би очистиле тај синтетички материјал који се не може истопити као што хијалурон може да се смањи одређеним ензимом ако се пацијенту нешто не допада...

Одлазиле су код хирурга, па су хирурзи правили класични рез с унутрашње стране усана, вадили то и често нису могли да очисте то онако како су жене желеле, чак ни из неколико пута. Хирург је објаснио зашто то не може да се једноставно отвори, извади, и да све буде у реду.

„Када сад замислимо тај вештачки материјал унутра, ја сам га замишљао док нисам видео како то изгледа – као једну малу глисту која је тврда, она се налази у уснама, хирург лепо узме маказе, полако испрепарише усну, исече, и кад отвори он унутра види ту глистицу и извади је.

Међутим, то апсолутно није тако. Ви унутра заправо имате потпуно избрисану анатомију уста. Ту не можете да препознате више ништа, крвни судови више нису као пре, инервација није као пре, бочни крвни судови који настају од главне артерије лабилис нису као пре – све је другачије“, додаје доктор.

„Хирург ради, у таквој ситуацији, оно што мора – покушава да извади оне сегменте који су тврди, а да не угрози крвне судове и нерве. Међутим, ту је сад питање шта је ту силикон а шта је ожиљак од страног тела. Јер када вам трн уђе у кожу ако га не извадите стврдне се около.

Хирург је принуђен сада да на основу свог знања и искуства најприближније извади оно што мисли да је од биополимера. Зато још једном понављам – за све интервенције које можемо да назовемо реинтервенције или поправљање компликација, искључиво се јавите специјалистима пластичне и реконструктивне хирургије са богатим клиничким искуством, зато што су то људи који се дуго година сусрећу са аномалијама страних тела, било да се то налази у естетици, било да се налази у функционалним сегментима.

Говоримо о времену које је иза нас, силне ратне повреде, гелери итд., само они знају како се понаша страно тело, а поготово кад је естетика у питању", истакао је др Владимир Арсенијевић.

Лична прича и корекција усана

У емисији смо чули причу пацијенткиње која је имала компликације након постављања синтетичког материјала у усне, па смо и видели како изгледа кориговање лоше урађених усана.

Пацијенткиња у студију је 2015. године стављала биополимер. Пет година касније је због деформитета одлучила да посети пластичног хирурга који јој је урадио хируршку интервенцију.

„С обзиром на то да се дешава таква ситуација да унутра не може јасно да се извади биополимер, ефекат је био добар, али неадекватно задовољавајући да се врати у првобитно стање њених усана“, каже др Арсенијевић уз додатно појашњење да ни хируршки није могло све да се извади.

„Након тога, пацијенткиња одлази на реконструкцију, али са хијалуроном, да се дода материјал и исправи симетрија доње и горње усне, која је постала асиметрија. Међутим, читава прича није могла да се заврши са хијалуроном зато што имамо ситуацију када је код ње мигрирао материјал изнад горње усне и то је материјал који је мигрирао тако да је направио проблем горе, изнад ивице горње усне. Значи, ви хијалуроном можете поправити асиметрију у пределу где је црвена зона, али ако материјал мигрира споља – онда ви не можете“, рекао је доктор.

Др Арсенијевић показао је како изгледа корекција усана уз помоћ плексра: „То је лака, безболна процедура.“ Додуше, пацијенткиња је имала рефлексне трзаје, па је др Арсенијевић објаснио шта се дешава: „Ово што боли у тренутку то је моменат када пређете на горњу ивицу усне која је јако инервисана и јако осетљива.“

Објаснио је да практично плекср топлотом топи биополимер, остављајући крастице за собом, али оне брзо нестају, већ за две недеље како је лекар рекао. Тада ће се видети и први резултати. Када спадне оток, крастице и сав вишак остане идеалан резултат: „Испод је млада кожа, колаген нови, затегне се и то има врло пристојан изглед.“

Након што је ова процедура урађена једном, хирург каже да не мора да се понавља већ да се све може отопити из једног пута. Када су веће и теже промене оне се раде из двапут, а некад је потребно и из три пута, на по шест месеци да се уради.

Др Ареснијевић је нагласио да је у ситуацијама као што је била код пацијенткиње у студију преглед апсолутно неопходан јер не постоје исте усне. Поновио је да у неким случајевима не мора да се ради класична хирургија како би се решио проблем, већ да плекср може да бити довољан, уколико се ради о спољашњим деформитетима на кожи. „Уколико пацијенткиња жели да склони, избаци из себе страно тело, нема шта – хирургија је прво и последње решење“, закључио је др Арсенијевић.

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи