Читај ми!

Људима у средњим и старијим годинама седам сати сна чува ментално здравље

Превише или премало сна повезано је са лошијим когнитивним перформансама и менталним здрављем. Седам сати ноћног сна је идеална количина сна потребна људима у средњим и старијим годинама, показало истраживање.

Људима у средњим и старијим годинама седам сати сна чува ментално здравље Људима у средњим и старијим годинама седам сати сна чува ментално здравље

Студија спроведена на узорку од скоро пола милиона одраслих особа старости између 38 и 73 године показала је да је и превише и премало сна повезано са лошијим когнитивним перформансама и менталним здрављем, укључујући анксиозност и депресију. Такође, установљено је и да конзистентна количина сна доприноси бољем менталном здрављу, прености Гардијан.

„Сваким сатом којим сте се померили са седам сати, стање вам се погоршало. Веома јасно је утврђено да су процеси који се одвијају у нашем мозгу током сна веома важни за одржавање нашег физичког и менталног здравља“, наводи професорка Барбара Сахакијан, са одељења за психијатрију Универзитета Кембриџ.

Добар сан, додала је, био је важан у свим фазама живота, а посебно што су људи старији.

„Мислим да је то једнако важно као и вежбање“, истиче професорка.

Могући разлог за везу између недовољног сна и когнитивног пада може бити поремећај спороталасног или дубоког сна, за који се показало да је важан за консолидацију памћења. Недостатак дубоког сна такође може спречити мозак да ефикасно очисти токсине.

Студија, која је користила податке из британске Биобанке, укључивала је снимање мозга и генетске податке за скоро 40.000 учесника студије. Утврђено је да је подручје мозга на које сан највише утиче подручје које садржи хипокампус, мождани меморијски центар, са превише или премало сна повезаног са мањим волуменом мозга.

Анализа је открила да су људи који су у просеку спавали седам сати ноћу имали најбоље резултате на когнитивним тестовима за брзину обраде, визуелну пажњу, памћење и вештине решавања проблема.

Међутим, научници нису успели да докажу узрочну везу, с обзиром на то да је веза између сна и неких поремећаја мозга доста сложена. На пример, необични обрасци спавања и несаница су уобичајени симптоми код људи са деменцијом.

Још већи проблем научницима је представљало како да објасне зашто би осам или више сати у кревету могло да изазове проблеме. Једно од објашњења је да људи који имају лош квалитет, поремећен сан, имају тенденцију да дуже спавају – или покушавају да спавају – јер се осећају уморно.

„Заиста не разумемо зашто би дуже спавање био проблем“, признаје проф. Сахакијан.

Професор Јианфенг Фенг, са Универзитета Фудан у Шангају, наводи да: „Иако не можемо са сигурношћу рећи да премало или превише сна узрокује когнитивне проблеме, чини се да наша анализа која посматра појединце током дужег периода потврђује ову претпоставку“.

„Разлози због којих старији људи имају лошији сан су сложени. Углавном се ради о утицају комбинације наше генетике и структуре мозга", додаје Фенг.

Истраживање је објављено у часопису Nature Aging.

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи