Читај ми!

Направите сами шумеће кугле за купање

Код куће се може припремити много тога, па чак и занимљиве шумеће лопте за купање, које воле деца, а воле их и одрасли. Како да направимо ову природну козметику показала нам је Маријана Милосављевић, фармацеут и специјалиста козметологије. Маријана нас је детаљно спровела кроз рецепт помоћу ког се праве шумеће кугле за купање.

Прво ћемо помешати соду бикарбону, додаћемо јој морску со и густин. Следећи корак је додавање прехрамбене боје, а чули смо да то може да буде боја коју користимо за колаче.

„Може било која боја, само гледајте да мало ускладите мирис и боју коју додајете, просто да има смисла", посаветовала је фармацеуткиња. Овог пута она је бирала зелену, јер је одабрани мирис био нана. Све се то лепо измеша и од смесе праве кгле. Додатни савет је да је згодније користити течну боју, уместо оне у праху.

Та кугла, иначе, иде у каду пуну воде и она шушти, а ми се опуштамо и купамо у тој води. Након ове купке није неопходно додатно испирање чистом водом, већ је довољно само се посушити пешкиром, јер ћете имати ефекат опуштања: „Вода, морска со, мехурићи, то је све оно што утиче на наше здравље", објаснила је гошћа РТС Ординације.

Свако биљно уље је одлично за кожу

Док су објашњавале благодети купања у води обогаћеној домаћом шумећом куглицом, све време специјалиста козметологије је месила састојке. Разговарале су о томе које су препоручљиве опције биљног уља за прављење куглица и посаветовале да то може бити бадемово, бундевино, конопљино, маслиново, уље коштица грожђа, али и сунцокретово уље.

„Сва та уља су одлична за кожу и могу да се користе", посаветовала је Маријана Милосављевић.

Смеси се додаје и лимунтос, па затим отопљен какао путер. Он не мора да буде расхлађен, али мора да буде отопљен, а сасвим лепо негује кожу. Биљног уља се додаје 5 грама, а овог пута избор је пао на бадемово уље.

Етарско уље може да се додаје по избору, а може и количински више да се дода од онога у рецепту: „Биће вам супер, јер рецимо ако ставите уље еукалиптуса имаћете и инхалацију".

Када се све ово умеси, смеса буде густине као кад се праве чувене рафаело куглице. Овоме се додаје алкохол како би повезао све састојке, док се не направе лепе кугле, а после ће тај алкохол испарити.

Додатна препорука је да направљене кугле добро осушимо, али не на неком влажном месту, већ на сувом, још боље хладном месту. Кугле се суше дан и по до два и када се добро осуше могу да стоје прилично дуго.

Кугле се могу обликовати у модлама, али и у амбалажи од сладоледа или киндер јаја, играчкицама разним, а могу се правити и ручно. За сваку варијанту потребно је мало вежбе, а како деца одлично праве грудве од снега, ово је идеална прилика да се забаве и направе кугле за купање. Здрава природна козметика у облику кугли може бити и вишебојна, што се постиже додатном вештином али и вежбом.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи