Читај ми!

Хемофилија је углавном наследна болест, али се дисциплином и упорношћу у лечењу са њом живи

У Србији око 900 људи има хемофилију, а међу њима је око 170-оро деце. Сваке године је у просеку добије осам нових пацијената

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, професор др Предраг Миљић, Клиника за хематологију, УКЦС истакао је да је ковид пандемија погодила све сфере здравственог система и особе са хемофилијом које су у већем ризику, јер њихова болест захтева честе контроле.

„Ковид не доводи до тежих клиничких слика код пацијената који болују од хемофилије.Када ови пацијенти добију ковид, лечење је теже због природе болести и посебних лекова, којих је на срећу било и очуван је ланац снабдевања", истакао је проф. др Предраг Миљић, Клиника за хематологију, УКЦС.

„Активност Удружења хемофиличара Србије је у почеку пандемије имала комуникацију са лекарима, и са РФЗО. Када су вакцине у Србији биле регистроване, ми смо са Републичком комисијом за хемофилију превели водич за хемофилију Светске федерације и објавили на сајту Удружења, са препорукама за лечење и смањивања могућих последица које изазива ковид", истакао је Дејан Петровић, Удружење хемофиличара Србије.

„Код хемофилије је најважнија константна терапија, која се не сме прекидати. Ми смо као Удружење олакшавали снабдевање. Надамо се да ће се у скоријој будућности ортопедска хирургија вратити у нормалне токове за све пацијенте", истакао је Дејан Петровић, Удружење хемофиличара Србије.

„Хемофилија је болест која доводи до понављаних крварења зглобова и многи људи већ у доба пубертета постају течки инвалиди, нарочито колена.
Једини начин да им помогнемо је ортопедска интервенција, која је због услова пандемије поремећена. Трудимо се у договору са колегама да тај терапијски приступ поново покренемо ", истакао је

Шта је хемофилија, зашто настаје, да ли је урођена?

„Хемофилија је највећем броју случајева урођена болест. Беба је најчешће наследи од мајке. У нормалним околностима када се повредимо у животу долази до згрушавања крви. Код хемофилије постоји наследни поремећај у згрушавању крви, крв не може да се заустави и особа моће да искрвари. Најчешће се хемофилија испољи када беба почне да хода и на телу се јављају модрице, то је клиничка слика. Постоје блаже и теже форме болести. Хемофилија се може открити и у каснијој животној доби.Права стечена хемофилија је јако ретка, на годишњем нивоу четири до шест случајева. Она се манифестује екстремним крварењем и може дити смртоносна"истакао је проф. др Проф. др Предраг Миљић, Клиника за хематологију, УКЦС.

„Хемофилија утиче на наш живот, али ми управљамо хемофилијом да не би она управљала нама. Мој живот је током адекватних терапија пролазио кроз прилагођавање том стању. Данас је циљ да деца одрастају без икаквих оштећења зглобова као здраве индивидуе", напоменуо је Дејан Петровић.

„Златно правило хемофилије је да се терапија почне што раније, већ у првој години живота, редовном применом лекова који се апликују у кућним условима. Таква деца могу да одрасту у потпуно здраве особе које ће имати потпуно нормалан живот", закључио је проф. др Предраг Миљић, клиника за хематологију УКЦС.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи