Читај ми!

Како сачувати лековитост биљака током целе године

На који начин сачувати лековитост биљака у препаратима које можемо да користимо целе године, како се праве мелеми, а како тинктуре откривамо у нашој редовној рубрици уторком „Тајна биља“.

Постоје две врсте начина припремања чајева од народних биљака. Једна је инфуз тако што се биљни материјал само прелије кључалом водом и остави да стоји 15 до 20 минута, а онда се процеди и пије.

То је случај са биљкама које су богате етарским уљима у које би кувањем изгубиле највећи део својих лековитих супстанци.

Постоје и биљке које је потребно термички обрадити. То су обично биљке код којих се користи неки тврђи део – корење, кора...

„Одређену количину биљне масе, обично једну супену кашику, биљне масе прелијемо шољом хладне воде и пустимо да то проври. Скинемо са ватре и оставимо око 30 до 45 минута стојипоклопљено. Онда се процеди и пије. Таква врста воденог екстракта се зове декокт“, објашњава Антонијевић.

Са друге стране, постоји и тинктура. Биљна маса се потапа у одређену количину растварача, попут десетопроцентног алкохола. Уместо њега, у кућној радиности може да се уместо њега користи јака ракија.

Антонијевић је у студију РТС-а домонстрирао како се прави тинктура од цвета смиља, од које може да се прави и уљани мацерат.

„Потребна је једна чиста и сува тегла. У ње ставите материјал који се прелије десетопроцентних алкохолом. Када је однос у питању, обично иде 1:5 у корист алкохола. То треба поклопити, добро промућкати и оставити да стоји на мрачном и хладном месту 12 до 14 дана. Са времена на време кад се сетите није лоше промућкати“, навео је народни травар.

Након две недеље, тинктуру је потребно процедити најбоље цедиљком коју користите за то и у коју се стави газа да би се што финије процедило.

Најбоље би било да тинктуру после тога чувате у неким посудама од тамног стакла или чувати на мрачном месту јер су тинктуре осетљиве на сунчеве зраке.

Антонијевић је навео и још један начин чувања лековитих својстава биљака, посебно оних које се не могу сушити – ферментацијом, а читав процес објашњен је у прилогу приказаном током гостовања.

Народни травар такође је објаснио и како се праве уљани мацерати. Најпознатије је кантарионово уље, али се праве и уља од невена, хајдучке траве, смиља...

Иако се за прављење уљаних мацерата користи сушено биље, кантарион је изузетак и користи се свежа биљка.

Биљна маса се прелије уљем, хладно цеђеним сунцокретовим или маслиновим уљем, и то се остави да стоји 40 дана до два месеца.

За разлику од других мацерата који се чувају на тамном месту, кантарион треба да стоји на сунцу.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи