Читај ми!

Забрињавајући подаци о гојазности деце, како томе стати на пут

Реформа физичког васпитања која је пре неколико година започета почела је да даје резултате, али је стање још далеко од идеалног, рекао је у Београдској хроници Мирослав Марковић из Завода за унапређење васпитања и образовања.

„Настава физичког васпитања прва је 2017. године ушла у реформу, заједно још са техником, технологијом и информатиком. Завод је израдио нове планове наставе и учења“, навео је у Марковић.

Према његовим речима, реформом је постигнуто да се заустави тренд све чешће гојазности код деце.

„Не бих рекао да је то још увек кренуло у добром правцу, али идемо ка томе. Завод, Министарство и струка се слажу да треба повећати физичку активност деце на 60 минута дневно“, каже Марковић.

Свега 20 одсто деце тренутно активно вежба 60 минута свакога дана.

Деца вежбају на настави физичког васпитања онако како је прописано, али шта од тога могу да остваре зависно првенствено од услова који се пружају у школама.

„Нови наставни програми дали су слободу наставнику да сам креира наставни процес јер он најбоље познаје своје ученике. Нове мере довеле су до постепеног повећања физичке активности на часовима физичког васпитања, али далеко је то од задовољавајућег“, објашњава Марковић.

Према његовим речима, наставници су ти који треба да буду главни мотиватори деци и да их подстичу на физичку активност.

О томе колико ђака тражи ослобађање од часова физичког васпитања, Марковић каже да нема прецизних података, али каже да је прилично лако доћи до изузећа.

„Раније је постао правилник који је то регулисао. Данас закон каже да је само довољно оправдање изабраног лекара. Морам да кажем да нису ретке ни злоупотребе оправдања. Девојчице ту нажалост предњаче у односу на дечаке. Има ту оправданих разлога – пубертет и стид, јер то је један специфичан период одрастања“, истиче Марковић.

На предлог Завода за унапређивање образовања и васпитања урађено је истраживање на основу којег је урађен приручник за мерење и праћење физичких и моторичких способности ученика средњих школа. То је пре неколико година урађено и за основне школе.

„За сада је направљена добра база и у изради је софтвер који ће бити повезан са Јединственим образовним системом у просвети и Електронским дневником где ће родитељи на основу мерења моћи да виде у којој здравственој зони је њихово дете. Једноставним тестовима моћи ће да се утврди физичка спремност деце и родитељи ће увек имати праву информацију о томе“, закључио је Марковић.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи